Naslovnica Kronika Po slovenskem spletu se še naprej širijo lažne trgovine

Po slovenskem spletu se še naprej širijo lažne trgovine

Avtor: Spletno Uredništvo
Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je ponovno zazvonil alarm  zaradi  vse bolj številnih lažnih spletnih trgovin, predvsem z obutvijo. Od novembra lanskega leta so našteli že 40 lažnih spletnih trgovin, ki ponujajo predvsem superge. Prepoznati jih je moč po tem, da imajo že v naslovu spletne strani ime besedi Slovenija ali Ljubljana in seveda sumljivo  nizke cene artiklov.
Po slovenskem spletu se še naprej širijo lažne trgovine

Ta seznam obsega le 24 od preko 40 zaznanih lažnih spletnih trgovin (foto: SI-CERT/varninainternetu.si)

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa Varni na internetu že dlje časa novembra opozarja, da se po slovenskem spletu vztrajno širijo lažne trgovine. Od meseca novembra leta 2022 so namreč našli že preko 40 lažnih spletnih trgovin z oblačili, čevlji in športno obutvijo, v zadnjem tednu pa so prav vsak dan dobili vsaj štiri nove prijave naivnih kupcev in zaznali 8 novih primerov lažnih trgovin.

»Goljufi so lažnim trgovinam dodali ‘lokalno noto’, tako v naslovu spletne strani poleg blagovne znamke vidimo tudi besede ‘slovenija, ‘slovenia’ in ‘ljubljana’. S tem spletni kriminalci poskušajo ustvariti vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato za pravega trgovca. Prevarani potrošniki poročajo, da so na teh straneh obutev naročili in jo tudi plačali, a ta nikoli ni prispela,« so večino primerov opisali na SI-CERT-u.

Seveda to niso slovenska podjetja, ampak je bil velikokrat artikel poslan iz domovine poceni ponaredkov slabe kakovosti – Ljudske republike Kitajske. V nekaj primerih pa so kupci prejeli popolnoma drug izdelek, od tistega, ki so ga naročili, ali na primer ženske čevlje namesto moških. Sicer je prvi znak, da je nekaj narobe, sumljivo nizka cena artiklov. Poleg tega je moč poskus prevare prepoznati še po nekaj indicih.

Tako goljufi navidezno prikazujejo, da je dostava brezplačna po celem svetu in da so prav vsi artikli vedno na zalogi. Po drugi strani pa hkrati nikjer ni moč najti podatkov o podjetju, ki stoji za trgovino. Da bi se izognili prevari, je potrebno na strani whois.domaintools.com preveriti domeno in biti še posebej nezaupljiv oziroma izjemno previden, če je bila domena zakupljena šele pred kratkim.

Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so tokrat ob opozorilu oddali še zanimivo informacijo, da so domene večinoma registrirane večinoma na Kitajskem, vendar gre večinoma za korporacije iz ZDA, mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, pa so skriti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.