Naslovnica Gospodarstvo Državni proračun januarja s kar 149 milijoni presežka

Državni proračun januarja s kar 149 milijoni presežka

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za proračun in z Ministrstvo za finance sta predstavila preliminarne podatke o finančnih gibanjih v državnem proračunu v mesecu januarju letošnjega leta. Prihodki so januarja znašali 1,08 milijarde evrov, odhodki 931 milijonov evrov in tako je zabeležil 149 milijonov evrov presežka.
Državni proračun januarja s kar 149 milijoni presežka

V slovenski državni proračun se je januarja naložil lep kupček denarja (foto: pxhere.com)

Direktorat za proračun (DZP) in Ministrstvo za finance (MF) sta potrdila, da so po preliminarnih  podatkih o dogajanju v državnem proračunu Republike Slovenije v mesecu januarju letošnjega leta prihodki znašali 1,08 milijarde evrov, kar je za 112 milijonov evrov ali 9,4 % manj, kot v mesecu januarju lanskega leta. Od tega je bilo davčnih prihodkov za 925 milijonov evrov, kar je 10 milijonov evrov ali 1,1 % manj kot lani.

Prihodki iz dohodnine so januarja letos znašali 147 milijonov evrov, kar je za 9,2 % manj kot lanskega januarja. Padec prihodkov je posledica dohodninskih sprememb, po drugi strani so za skoraj 9 milijonov evrov ali 8,6 o% višja sredstva, ki iz tega naslova pripadajo občinam. Prihodki iz davka od dohodkov pravnih oseb pa so bili letos januarja višji za preko 22 milijonov evrov ali kar za 31,1 % in so dosegli 94 milijonov evrov.

»Višje mesečne akontacije davka od dohodkov pravnih oseb so posledica boljšega poslovanja podjetij v letu 2021 glede na leto 2020. Za 0,3 % ali 1,2 milijona evrov so bili glede na lanski januar višji prilivi iz davka na dodano vrednost. Znašali so 451 milijonov evrov. Za investicije je bilo v januarju namenjenih 27 milijonov evrov, kar je za skoraj 5 milijonov evrov ali 22 % več kot v enakem obdobju lani,« so med drugim pojasnili z MF in z DZP.

Navedli pa so še ključen podatek, da so odhodki državnega proračuna letos januarja znašali 931 milijonov evrov. Tako je državni proračun Slovenije minuli mesec zabeležil 149 milijonov evrov presežka. Hkrati so bili odhodki glede na lanski januar manjši za 14,3 % ali za skoraj 156 milijonov evrov, čeprav je bilo za transfere posameznikom in gospodinjstvom bilo v januarju namenjenih 167 milijonov evrov, kar je 3,8 % ali 6 milijonov evrov več kot lani.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.