Naslovnica Svet & EU Po 28 letih še vedno niso razdelili vseh nepremičnin SFRJ

Po 28 letih še vedno niso razdelili vseh nepremičnin SFRJ

Avtor: Spletno Uredništvo

 Medtem ko je bila pozornost javnosti na področju zunanje politike ta teden posvečena predvsem imenovanjem v najvišje organe Evropske unije, pa so v Beogradu razpravljali o zapuščini nekdanje Jugoslavije. Od razpada Socialistične federativne republike Jugoslavije je sicer minilo že več kot 28 let, države naslednice pa se do danes se še vedno niso uspele dogovoriti o razdelitvi vsega nekoč skupnega premoženja.

Po 28 letih še vedno niso razdelili vseh nepremičnin SFRJPrizor z uvodnega dela 19. sestanka pooblaščencev je nastal že decembra 2017 (foto: foto: mzz.gov.si)

 

V Beogradu je ta teden potekalo nadaljevanje 19. sestanka pooblaščenih predstavnikov za razdelitev diplomatsko-konzularnih predstavništev po ‘Prilogi B Sporazuma o vprašanjih nasledstva po nekdanji SFRJ’. Slovenijo je zastopal veleposlanik Damjan Bergant, generalni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije (MZZ). Gre za nadaljevanje procesa delitve premoženja razpadle Socialistične federativne republike Jugoslavije, ki se vleče že leta in leta. 19. sestanek se je na primer začel že sredi decembra 2017.

»Pooblaščeni predstavniki držav naslednic so ob zaključku sestanka podpisali resolucijo, ki predstavlja nadaljnji korak pri reševanju kompleksnega vprašanja delitve nepremičnin nekdanje skupne države v svetu. Glede na ostanke kvot, ki posamezni naslednici pripadajo po sporazumu v posameznih regijah, so se naslednice po letu 2012 ponovno uspele dogovoriti o medsebojni razdelitvi več nepremičnin,« so sporočili z MZZ. Dogovorili so se, da Slovenji pripade dodatna nepremična in sicer gre za nekdanje veleposlaništvo SFRJ v Georgetownu v Gvajani.

Slovenija bo nepremičnino najbrž prodala (ali oddala) saj z nekdanjo nizozemsko in britansko kolonijo na skrajnem severozahodu Južne Amerike nima pomembnejših gospodarskih, političnih ali drugih stikov. Poleg omenjene nepremičnine bo Sloveniji pripadlo tudi nekaj umetniških del iz nekdanjih nepremičnin SFRJ. Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) je tudi zato potrdilo, da je bil sestanek konstruktiven in uspešen ter da so države naslednice uspele doseči napredek na poti k dokončni implementaciji sporazuma o vprašanjih nasledstva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.