Naslovnica Kronika Ognjemet da, petarde raje ne

Ognjemet da, petarde raje ne

Avtor: Spletno Uredništvo
Sicer ponekod po državi poka že dva tedna, a zakon pravi, da je petarde dovoljeno uporabljati le od 26. decembra do vključno 1. januarja. Zato je Policija pripravila tiskovno konferenco, na kateri je predstavila nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev. Predstavila pa je tudi žrtev petard, ki je ostala brez obeh rok, in spomnila še na dejstvo, da pokanje močno straši živali.
Ognjemet da, petarde raje ne

Tudi pri uporabi izdelkov za ognjemet je potrebno biti previden in jih usmeriti v zrak (foto: polcija.si)

Na novinarski konferenci slovenske Policije so spomnili, da je v Sloveniji pirotehnične izdelke s področja petard (ki povzročajo pokanje) dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom. Predvsem pa je pomembno vedeti, da je tovrstne pirotehnične izdelke dovoljeno uporabljati samo en teden – od 26. decembra do vključno 1. januarja. Kazni za kršitelje se gibljejo med 400 in 1.200 evrov, poleg tega policisti lahko zasežejo vse pirotehnične izdelke.

Zadnji statistični podatki pravijo, da so na Policiji v lanskem letu obravnavali 104 kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ter sedem resnih poškodb s pirotehničnimi izdelki. »V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, dvakrat pa odrasli osebi. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin.

Pri odraslih osebah smo v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe. Obravnavali smo tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije smo lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde,« so na tiskovni konferenci, ki je potekala v Celju, pojasnili pristojni.

Na dogodku pa je spregovoril tudi 20-letni Martin Bučar, doma z območja Šentjurja, ki ga je poškodba s pirotehniko zaznamovala za vso življenje. Martin je decembra 2016 prižgal močno petardo, ki mu je eksplodirala v rokah. Sledile so bolečine, operacije in rehabilitacija. Sicer je že v pol leta dobil bionske roke, a to niso prave roke, za vedno pa bo imel težave z vidom in s sluhom. Martin je zato tudi sam pozval k ne-uporabi petard.

Policija pa je še spomnila, da je pokanje zelo moteče za vse domače in za divje živali ter pozvala k premisleku in k odgovornemu obnašanju glede porabe vsake pirotehnike.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.