Naslovnica Šport Planinska zveza Slovenije bo imela v soboto veliko za proslavljati

Planinska zveza Slovenije bo imela v soboto veliko za proslavljati

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinska zveza Slovenije si bo leto 2019 zagotovo zapomnila, kot še nobeno doslej. Medalje slovenskih plezalk in plezalcev so letos kar deževale, uspehi so se vrstili skozi vso sezono in včeraj doživeli nov vrhunec. V dramatičnem slovenskem finalnem obračunu olimpijskih kvalifikacij je Mia Krampl za las premagala Lučko Rakovec (PK FA) in tako dobila vozovnico za Tokio.

Ob trikratni svetovni prvakinji Janji Garnbret bo tako slovenske barve v Tokiu branila še svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl (foto: Manca Ogrin/PZS)

 

V finalu olimpijskih kvalifikacij v francoskem Toulousu si je drugo slovensko olimpijsko vozovnico priborila Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je po preobratu v težavnosti na koncu zelo tesno premagala Lučko Rakovec (PK FA). “Tega nisem pričakovala, na tekmo sem prišla odplezat vse tri discipline, kolikor dobro jih lahko. Ker imam še vedno pri hitrosti in balvanih kar nekaj pomanjkljivosti, me je presenetila že uvrstitev v finale, končno tretje mesto pa sploh. Imela sem malo sreče, da sem res dobro odplezala težavnost in tam dobila prvo mesto, kar me je rešilo,” je po podelitvi vtise strnila presrečna 19-letna Gorenjka Kramplova, svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti.

V Toulousu sta se za olimpijsko normo potegovala tudi slovenska reprezentanta Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) in Anže Peharc (AO PD Kranj), a neuspešno. Kruder, ki ga je zgolj en gib na zadnjem balvanu ločil od olimpijske vozovnice, je pristal na 19. mestu, Peharc pa je bil v zmnožku rezultatov vseh treh disciplin za dve mesti slabši. Kvalifikacij za odhod na naslednje olimpijske igre sicer še ni konec, a bi Slovenca potrebovala že pravi mali čudež. Na evropsko prvenstvu, ki bo marca prihodnjega leta v Moskvi, si bosta pot na Japonsko namreč zagotovila le še prvak in prvakinja stare celine.

Vsekakor bo na svečani podelitev najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za leto 2019, ki bo v soboto, 7. decembra, ob 11. uri v Laškem (v Modri dvorani Kongresnega centra Thermana Parka Laško), zelo veselo. PZS bo tokrat podelila 11 svečanih listin PZS, 25 spominskih plaket PZS, šest priznanj za posebne dosežke ter priznanje častni član PZS, ki ga bo prejel Tone Škarja za življenjsko delo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.