Naslovnica Kronika Prek lažnih spletnih kreditov do vašega denarja in identitete

Prek lažnih spletnih kreditov do vašega denarja in identitete

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT prihaja prva letošnja zaskrbljujoča vest o spletnem kriminalu. V Sloveniji so v opaznem porastu prevare s področja lažnih spletnih kreditov. Tovrstne goljufije se pogosto ne zaključijo le s finančnim oškodovanjem, ampak z nadaljnjimi zlorabami osebnih podatkov žrtev za nove kriminalne aktivnosti.
Prek lažnih spletnih kreditov do vašega denarja in identitete

Prizor iz novega videa osveščevalno-varnostne serije Klik (foto: SI-CERT)

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je sporočil, da so v lanskem letu obravnavali 137 prijav v zvezi z lažnimi spletnimi krediti. Ta številka pomeni 45-odstotni porast v primerjavi z letom 2020. Višine odtujenih zneskov se običajno gibajo od nekaj 100, pa tudi do več 1000 evrov. Najvišje posamično oškodovanje te vrste na območju republike Slovenije pa je v preteklem letu prekoračilo znesek 20.000 evrov.

Vendar pa je finančna škoda, ki jo utrpijo žrtve spletnih prevarah, včasih le vrh ledene gore. »Fotografijo osebnega dokumenta, ki ga žrtev posreduje, lahko goljufi zlorabijo pri drugih prevarah! Posamezniku lahko ukradejo identiteto, se predstavljajo v njihovem imenu in ponujajo kredite ali oddajajo stanovanja,« pravijo na SI-CERT-u, kjer so predlani zabeležili vrsto primerov, ko so v Ljubljani prevaranti pod lažnimi imeni oddajali stanovanja.

Kriminalci so tedaj uporabljali prav podatke iz osebnih dokumentov, ki so jih pred tem pridobili v prevarah z lažnimi spletnimi krediti. S tem se kriminalna aktivnost dvigne na višji nivo in jo je tudi težje pravočasno zaznati. Spletna fotografija osebnega dokumenta ni zagotovilo, da je neka oseba res ista oseba, za katero se izdaja. Ker je takšnih prevar vse več, so na SI-CERT-u objavili nov video osveščevalne serije ‘Klik’ z naslovom ‘Kdo je jaz?’.

Epidemija Covida 19 je številne Slovence pahnila v težak finančni položaj, kar ob vse strožjih bančnih pogojih za odobritev kreditov s pridom izkoriščajo kriminalci, ki obljubljajo zelo ugodne kredite z nizko obrestno mero in brez zavarovanj ter tako prepričajo marsikaterega naivneža. Da bi žrtev prepričali o legitimnosti svoje ponudbe, pogosto posredujejo lažno fotografijo osebnega dokumenta, uporabljajo pa še druge trike.

»Goljufi svoje storitve oglašujejo na spletnih oglasnikih, v komentarjih na različnih spletnih straneh in forumih, včasih pa ponudbe pošiljajo celo po elektronski pošti. Nemalokrat nas o svoji legitimnosti poskušajo prepričati tudi z lažnimi spletnimi in Facebook stranmi izmišljenih ali legitimnih bank, pri čemer zlorabijo vizualno podobo domačih in tujih finančnih ustanov,« na potek prevare opozarjajo s SI-CERT-a.

Če naivnež nasede in s prevaranti vzpostavi stik, kriminalci za domnevno pripravo dokumentacije najprej zahtevajo kopijo njegovega osebnega dokumenta, nato pa se začnejo zahteve po plačilu raznih izmišljenih stroškov, ki si sledijo ena za drugo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.