Naslovnica Magazin Pino, prvi slovenski pogovorni robot

Pino, prvi slovenski pogovorni robot

Avtor: Spletno Uredništvo

 Destinacija Portorož & Piran je kot prva v Sloveniji predstavila pametnega pogovornega robota. Imenovali so ga Pino, kljub primorskemu imenu italijanskih korenin pa zaenkrat govori samo angleško. A se bo hitro naučil še marsikaj….

Pino prvi slovenski pogovorni robotDigitalni Pino se promovira tudi v analogni obliki (foto:TZP)

 

Turistično združenje Portorož (TZP) je v sodelovanju z digitalno agencijo April 8 predstavilo pametnega pogovornega robota destinacije Portorož & Piran, ki so ga poimenovali Pino. Z lansiranjem te digitalne storitve želijo uporabnikom nuditi informacije 24 ur na dan in še posebej tedaj, ko turistične informacijske pisarne niso odprte. Hkrati želijo pri TZP povečati število obisko in drugih aktivnosti na njihovem spletnem mestu.

»Ponosni smo, da je naša turistična destinacija prva v Sloveniji, ki uporablja tako napredne tehnologije, kot je pametni pogovorni robot,« je dejal direktor TZP mag. Igor Novel. Pino je trenutno dosegljiv na svojem Facebook profilu in FB messengerju. Robot za začetek komunicira le v angleščini, a naj bi se ‘naučil’ še Slovenščine, Italijanščine in Nemščine. Kmalu naj bi preselil še na spletno stran portoroz.si, uporabljati pa ga želijo tudi v turističnih informacijskih pisarnah in tudi na specializiranih sejmih.

»Uporabniki ga lahko povprašajo o namestitvah, aktivnostih na destinaciji, splošnih informacijah o dogodkih, vremenu ali vodenih ogledih. Pokaže na primer najljubše skrite kotičke v Piranu, kje popiti najboljšo kavo v Portorožu, usmeri vas na najbližje parkirišče ali pa svetuje, kaj pri nas početi, če imate otroke,« so sporčili sTZP. »Gre za zahteven projekt, ki uporablja najnovejšo tehnologijo kognitivne rešitve podjetja IBM Watson Assistant in jo integrira na turistično področje.

Največji izziv uporabe umetne inteligence na primeru Pina je način priprave vsebin, iz katerih se lahko nato pametni robot sam uči. Veliko smo delali tudi na Pinovi osebnosti. Pino je domačin, čistokrvni lstrijan. Slovenska Istra je že veliko generacij dom njegovih prednikov in tudi njegovi sorodniki živijo tu – v bližnjih vaseh in obmorskih mestecih,« pa je še pojasnila Mag. Petra Rebec, vodja digitalnih projektov na TZP.

Sicer novega pogovornega robota pravkar promovirajo tudi z nagradno igro. V enem mesecu kampanje je Pino dosegel 45.000 domačinov in obiskovalcev na destinaciji Portorož & Piran. Z njim se je pogovarjalo 300 oseb in Pino jim je zaupal kar 1.740 informacij, največ pa je bilo govora o programu pestrega poletnega dogajanjav v Piranski občini.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.