Naslovnica Magazin Petek trinajsti in Hekaton CyberNight

Petek trinajsti in Hekaton CyberNight

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost je na ‘Hekaton CyberNight 2023’, ki bo v petek popoldan potekal na Gospodarski zbornici Slovenije, povabil prav vse, ki jih kakorkoli zanima kibernetska varnost. Povabilo pa velja tudi za tiste, ki jih zanimajo kibernetske nevarnosti…
Petek trinajsti in Hekaton CyberNight

Hekaton CyberNight 2023 bo v petek gostila Gospodarska zbornica Slovenije – GZS (foto: eventbrite.com)

Hekaton CyberNight je vsakoletni dogodek, ki je posvečen laikom, strokovnjakom ter pravzaprav kar vsem, ki se zanimajo za področje kibernetske varnosti. Letos V letošnji izvedbi bo poleg tekmovalnega dela na voljo tudi posebno predavanje, ki bo najbrž najbolj zanimalo učitelje, dijake in študente, povezano pa bo s tekmovanjem ‘Ujemi zastavo’ (angleško ‘Capture The Flag oz. CTF’).

»Capture The Flag je oblika tekmovanj v kibernetski varnosti, kjer udeleženci rešujejo varnostne izzive za pridobitev ‘zastavic’. Tekmovanja so lahko individualna ali ekipna in se izvajajo v različnih formatih, ponujajo pa praktične izkušnje in testiranje veščin,« so pojasnili v posebnem sporočilu za javnost z Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (UVRSIV). ‘Hekaton CyberNight 2023’ bo v petek 13. oktobra od 16. ure dalje potekal na Gospodarski zbornici Slovenije.

V okviru tekmovalnega dela dogodka se bodo prijavljeni posvetili reševanju različnih varnostnih izzivov in si prislužili nova znanja, kot so kriptografija, obratno inženirstvo… Izzivi bodo primerni za udeležence vseh ravni (od veteranov pa do popolnih debitantov na CTF-jih), saj nekateri izzivi ne zahtevajo programskega znanja in so preprosto stvar kreativnega razmišljanja oz. sposobnosti reševanja problemov.

»Letos bomo izvedli tudi A/D (Attack/Defence) tekmovanje, na katerem se lahko udeležite v ekipah po pet ljudi. Udeleženci se lahko izzivov lotijo samostojno ali v sodelovanju z drugimi, z namenom doseči čim višje število točk. Zmagovalna ekipa ali posameznik bo tisti, ki bo rešil največ izzivov in si tako zagotovil najvišje število točk,« so še dodali z UVRSIV. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti in sicer prek spletnega mesta eventbrite.com.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.