Naslovnica Slovenija Pet novih nazivov Branju prijazna občina

Pet novih nazivov Branju prijazna občina

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bil podeljen naziv ‘Branju prijazna občina za leto 2022’. Naziv, ki ga skupaj podeljujejo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo, so letos prejele občine Kobarid, Metlika, Prebold, Rogaška Slatina in Vransko.
Pet novih nazivov Branju prijazna občina

Prizor s podelitve naziva Branju prijazna občina (foto: Andreja Travnik/gov.si)

Naziv ‘Branju prijazna občina’ je posvečen spodbujanju lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, podeli pa se tistim slovenskim občinam, ki so knjigam in branju namenila posebno pozornost. Naziv, ki ga skupaj podeljujejo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo, je veljaven kar tri leta, po tem obdobju pa občina strokovni komisiji ponovno prikaže svoj vložen trud na tem področju.

Letos so prestižni naziv dobile občine Kobarid, Metlika, Prebold, Rogaška Slatina in Vransko. Skupno je od leta 2017 naziv prejelo že 57 slovenskih občin, letos pa so podaljšanje nazivov za nadaljnja tri leta pridobile občine Dobrepolje, Hoče-Slivnica, Postojna, Ravne na Koroškem in Ruše ter mestne občine Celje, Maribor in Velenje. »Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja.

Javni natečaj branju prijazna občina je nastal z namenom, občine spodbuditi k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci,« so pojasnili z Ministrstva za kulturo. Promocija bralne kulture na lokalnem nivoju pa je pomembna tudi zato, ker najlažje seže do določenih ciljnih skupin.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.