Naslovnica Svet & EU Nova zakonodaja EU proti krčenju gozdov po vsem svetu

Nova zakonodaja EU proti krčenju gozdov po vsem svetu

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar dosegla nov okoljevarstveni dogovor z vladami držav članic EU. Po tem sporazumu se izdelki, ki povzročajo krčenje gozdov, ne bodo več prodajali v EU. Nova zakonodaja naj bi preprečila krčenje gozdov in zaščitila pravice lokalnega prebivalstva.
Nova zakonodaja EU proti krčenju gozdov po vsem svetu

Gozdovi se krčijo po vsem svetu, še naprej je najhuje v Amazoniji (foto: SJ)

Poslanci Evropskega parlamenta so danes zjutraj prišli do predhodnega dogovora z vladami držav članic EU glede novega zakona o izdelkih ‘brez krčenja gozdov’. Ko bo ta zakonodaja sprejeta, bodo morala podjetja preveriti in izdati tako imenovano izjavo o skrbnem pregledu. S tem bodo podjetja zagotavljala, da blago na trgih EU ni povzročilo krčenja in degradacije gozdov kjer koli na svetu po 31. decembru 2020.

»Kot so zahtevali parlamentarci, bodo morala podjetja tudi preveriti skladnost z ustrezno zakonodajo države proizvodnje, vključno s človekovimi pravicami, in ali so bile spoštovane pravice zadevnih avtohtonih prebivalcev. Izdelki, ki jih zajema nova zakonodaja, so govedo, kakav, kava, palmovo olje, soja in les, vključno z izdelki, ki vsebujejo to blago, so bili z njim hranjeni ali so bili izdelani z uporabo tega blaga (kot so usnje, čokolada in pohištvo).

Med pogovori so evropski poslanci uspešno dodali gumo, oglje, tiskane izdelke iz papirja in številne derivate palmovega olja,« so pojasnili s Parlamenta EU. Dogovor bosta morala z glasovanjem potrditi Parlament EU in Svet EU. Podjetja bodo morala po novem posredovati geolokacijske koordinate izvora blaga in izvajati preglede, oziroma bo potrebno satelitsko spremljanje in celo analiza DNK izdelka ali surovine.

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ocenjuje, da je bilo med letoma 1990 in 2020 zaradi krčenja gozdov izgubljenih 420 milijonov hektarjev gozdov, kar je več kot celo območje EU. Poraba EU znaša približno 10 % svetovnega krčenja gozdov, palmovo olje in soja pa predstavljata več kot dve tretjini tega.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.