Naslovnica Kronika Slovenska policija je identificirala 266 denarnih mul

Slovenska policija je identificirala 266 denarnih mul

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija je tudi letos sodelovala v Europolovi mednarodni operaciji (EMMA 8), ki je bila posvečena tako imenovanim ‘denarnim mulam’. Gre za nezakonite aktivnosti, ki so povezane s prenosi denarja in največkrat tudi s spletnim kriminalom.
Slovenska policija je identificirala 266 denarnih mul

Opozorilni letak slovenske Policije (foto: policija.si)

S Policije so pojasnili, da je letošnja akcija pod nazivom ‘Boj proti denarnim mulam’ (ang. ‘The European Money Mule Action’) oz. EMMA 8, potekala od 15. septembra do 30. novembra. Slovenska policija je v tej Europolovi operaciji sodelovala že osmič zapored, tokrat pa so bili aktivni varnostni organi iz 25 držav, med katerimi so kot najpomembnejše navedli tiste iz ZDA, Avstralije, Kolumbije, Hongkonga, Singapurja in Švice.

»Po podatkih Europola je bilo v celotni operaciji skupno identificiranih 8.755 denarnih mul, od tega je bilo prijetih 2.469 denarnih mul. V sodelovanju z organizacijo evropskega bančnega sektorja (EBF) je bilo zaznanih 4.089 goljufivih transakcij, s čimer so uspešno preprečili nastanek za okoli 17,5 milijona evrov škode. Slovenska policija preiskovala 206 zadev in identificirala 266 denarnih mul,« so sporočili s Policije.

Teh 266 denarnih mul je na svoje račune prejelo denarna sredstva, ki izvirajo iz kaznivih dejanj, v skupni višini več kot 7,2 milijona evrov. V času trajanja akcije je slovenska policija izvedla 47 zaslišanj osumljencev, opravila 12 hišnih preiskav, prijela 9 storilcev ter podala 46 pobud za mednarodno pravno pomoč in 21 evropskih preiskovalnih nalogov.

V sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja, Združenjem bank Slovenije, slovenskimi bankami in tujimi varnostnimi organi je Policija tokrat preprečila oškodovanja slovenskih ter tujih fizičnih in pravnih oseb za nekaj več kot 1,8 milijona evrov.

Policija pa tudi opozarja, da lahko vsakdo hitro postane denarna mula – npr. že s posredovanjem številke transakcijskega računa neznani osebi na internetu, katera potem na ta račun nakaže denarna sredstva, ki običajno izvirajo iz kaznivih dejanj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.