Naslovnica Svet & EU Pandemija povzroča porast nasilja v družinah

Pandemija povzroča porast nasilja v družinah

Avtor: Spletno Uredništvo

Kot je bilo moč pričakovati, ima izbruh pandemije koronavirisa Covid 19 celo vrsto negativnih stranskih vzporednih učinkov. Med njimi je nasilje v družinah, katerega žrtve so navečkrat ženske in otroci.

Občutek ujetosti znotraj domačih sten že povzroča stopnjevanje nasilja v družinah (foto: pxhere.com)

 

Prejšnji teden je generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres zaradi globalnega izbruha pandemije pozval k takojšnjemu prenehanju vseh vojn in ostalih oboroženih konfliktov po zemeljski obli. Tako bi se posamezne države in celotna mednarodna popolnoma posvetila zaustaviti širjenja koronavirusa Covid 19 in pomoči tistim, ki so zboleli. Kasneje pa je Guterres dodal, da nasilje ni omejeno le na bojišča, s čimer je misli na družinsko nasilje, katerega žrtve so predvsem ženske in otroci.

“Za mnoge ženske in dekleta je grožnja z nasiljem največja prav na kraju, kjer bi morale biti najvarnejše – v svojih domovih. In zato danes pozivam k miru v domovih po vsem svetu,” je dejal Portugalec, ki je sicer že deveti sekretar v zgodovini OZN. Na žalost so njegove besede po poročanju portala VOA potrjene z uradnimi številkami. Iz številnih držav poročajo o porastu nasilja v družinskem krogu in o povečanju števila klicev na telefonske številke, kjer se tovrstno nasilje lahko prijavi, oziroma lahko žrtev zaprosi za pomoč.

 Zaradi preventivnih zdravstvenih ukrepov, ko morajo vsi ostati doma, se je namreč v zadnjih tednih veliko žensk znašlo dobesedno ujetih v istih prostorih s tečnimi moškimi, ki ne morejo v bližnji lokal, ki na TV ne morejo gledati športnih dogodkov in ki so morda za nameček začasno ostali tudi brez službe. Vse te frustracije vodijo k stopnjevanju napetosti, kar se znotraj domačih zidov največkrat konča z nasiljem.  

 V Franciji naj bi se tako po sklicu izrednih zdravstvenih razmer v enem tednu stopnja nasilja v družini povečala za približno tretjino, v Južni Afriki so oblasti v prvem tednu zaprtja prejele skoraj 90.000 prijav nasilja nad ženskami, v Avstraliji naj bi se spletno iskanje pomoči pred nasiljem v družini zvišalo za 75%, v Turčiji pa aktivisti zahtevajo večjo zaščito, potem ko so se je po proglasitvi izrednih ukrepov drastično povzpelo število umorjenih žensk.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.