Naslovnica Slovenija Otroci za energijo ne potrebujejo energijske pijače

Otroci za energijo ne potrebujejo energijske pijače

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zdravje je oznanilo, da se pravkar pričenja nova akcija osveščanja o škodljivosti energijskih pijač za otroke in mladostnike. Akcija poteka pod sloganom ‘Do dobre energije brez energijskih pijač’, v njej pa sodeluje cela vrsta državnih n nevladnih organizacij.
Otroci za energijo ne potrebujejo energijske pijače

Energijske pijače so pripravljene za odrasla telesa, zato lahko otrokom hitro škodijo (foto: pxhere.com)

Ta teden je stekla nova vseslovenska osveščevalna akcija, prek katere se opozarja, da energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Strokovnjaki namreč energijske pijače odločno odsvetujejo in zagotavljajo, da je najboljša pijača navadna voda. Če vode ni pri roki so v primeru povečanih potreb (po treningih, po nastopih ali po tekmah) še najboljši z vodo razredčeni 100 % sadni in zelenjavni sokovi, pa tudi nesladkani čaji pridejo v poštev.

Poleg tega strokovnjaki močno priporočajo, da otroci in mladostniki vsakodnevno spijejo približno 1,5 litra teh tekočin. Za zdravo življenje otrok in mladostnikov bi morali starši poskrbeti tudi prek zdrave in raznovrstne hrane, dovolj dolgega spanca oziroma počitka za regeneracijo. Čeprav so mladi največji porabniki energijskih pijač in poraba še naprej strmo raste, sploh ni upravičenega razloga, da bi jih otroci in mladostniki potrebovali.

»Energijske pijače pije vsak peti 11-letnik in že vsak drugi 15-letnik. Podatki tudi kažejo, da je odstotek tistih, ki pijejo energijske pijače, značilno višji med fanti (46,7 %) kot dekleti (35,2 %) in med starejšimi kot med mlajšimi mladostniki (11-letniki: 19,5 %, 13-letniki: 37,1 %, 15-letniki: 52,7 %, 17-letniki: 52,3 %). Najvišji odstotek pitja energijskih pijač ugotavljamo pri 17-letnih fantih, med katerimi jih energijske pijače pije že več kot polovica (60,3 %).

Zanimivo pa je, da se je v obdobju 2014-2022 znižal odstotek 13-letnih fantov, povišal pa odstotek 11- in 13-letnih deklet, ki uživajo energijske pijače,« je statistične ugotovitve predstavila Dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Akcija sicer tokrat poteka pod sloganom ‘Do dobre energije brez energijskih pijač’, koordinira pa jo Direktorat za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje.

V akciji sodelujejo Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Sekcija za primarno pediatrijo, Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, Fakulteta za šport, Inštitut za nutricionistiko, Olimpijski komite Slovenije  ̶  Združenje športnih zvez, SLOADO  ̶ Slovenska antidoping organizacija, Zveza potrošnikov Slovenije in nevladne organizacije s področja zdravja mladih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.