Naslovnica Gospodarstvo Luko Koper je obiskala še visoka avstrijska delegacija

Luko Koper je obiskala še visoka avstrijska delegacija

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Luke Koper je po obisku švicarske delegacije in udeležbi na logistični konferenci Premikamo Slovenijo včeraj gostila še avstrijsko delegacijo.
Luko Koper je obiskala še visoka avstrijska delegacija

Avstrijcem so po poslovnih pogovorih predstavili tudi delovanje pristanišča (foto: luka-kp.si)

Pred kratkim je Luko Koper obiskala visoka politično-gospodarska delegacija iz Švice, ki se je posebej zanimala za vlogo železniške infrastrukture pri razvoju pristanišča. V Luki Koper trenutno pretovarjajo le manjše količine blaga za švicarska podjetja, to blago pa ni namenjeno za Švico, ampak za druga zaledna evropska tržišča. Vseeno je Švica pomembna, ker imajo tam registrirane družbe mnogi večji trgovci, proizvajalci, logisti, ladjarji…

Prejšnji teden se je vrh Luke Koper udeležil poslovno-logistične konference ‘Premikamo Slovenijo’, ki sta jo izpeljala Poslovna akademija Finance in predstavništvo avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria. Rdeča nit letošnjega dogodka, ki je potekal na Brdu pri Kranju, so bila tista ozka grla v logistiki, ki so posledica nezadostne cestne infrastrukture ter tudi prepočasnega razvoja železniške infrastrukture.

Včeraj pa je koprsko pristanišče in njegovo upravo obiskala še visoka politično-gospodarska avstrijska delegacija. Avstrijce so za razliko od Švicarjev zanimale predvsem skladiščne površine, naložbe v razvoj Luke Koper in zeleni prehod pristanišča. Luka Koper je že več kot 50 let najpomembnejše pristanišče za avstrijsko državo, zato ima že od leta 1968 tudi svoje predstavništvo na Dunaju.

»Po podatkih, ki jih objavlja avstrijski časopis s področja logistike Verkehr, je avstrijsko gospodarstvo tudi v lanskem letu največ prekomorskega prometa opravilo prav prek našega pristanišča. V letu 2022 smo pretovorili več kot 23 milijonov ton blaga, od tega je bilo več kot 30-odstotkov oz. sedem milijonov ton za avstrijski trg. Največ je lesa, papirja, premoga, železove rude in drugega raznovrstnega blaga, ki potuje v kontejnerjih,« so ob tem pojasnili z Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.