Naslovnica Kronika Otroci kar sami objavljajo intimne selfije

Otroci kar sami objavljajo intimne selfije

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija je med preiskovanjem spletnih spolnih zlorab otrok zaznala porast intimnih fotografij in videoposnetkov, ki jih na družbena omrežja kar sami naložijo otroci. Zato je Policija izdala posebno opozorilo za otroke in za njihove starše.
Otrok, zatopljen v svoj spletni svet (foto: flickr.com/Robert Thomson)

Kriminalisti, ki se v Sloveniji ukvarjajo s preiskovanjem spletnih spolnih zlorab otrok, so ugotovili, da zadnje čase narašča število intimnih fotografij in videoposnetkov, ki jih na družbena omrežja naložijo otroci. Gre za selfije otrok, ki so stari od 13 let pa do vsega 5 let, na njih pa so goli ali napol razgaljeni. Kar je še najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da otroci te neprimerne vsebine nalagajo kar sami, brez da bi jih kdo k temu spodbujal.

Ti otroški selfiji se najpogosteje pojavljajo na družbenih omrežjih TikTok in Youtube, policija pa meni, da je najboljša preventiva starševski nazdor. »Internetna varnost otrok in mladostnikov se začne pri starših, ki se morajo v prvi vrsti zavedati spletnih nevarnosti, hkrati pa tudi razumeti, kako pomagati otrokom in mladostnikom, da se temu izognejo. Starši so tisti, ki lahko nadzirajo otrokove spletne aktivnosti,« opozarja Policija.

Za uspešno preprečevanje objav tovrstnih posnetkov Policija svetuje, da se starši z otroki pogovorijo o spletni varnosti, o obnašanju in sodelovanju na družbenih omrežjih. Prav tako naj bi starši skupaj z otroci naredili seznam stvari, ki jih na spletu otrok ne sme objavljati. S tem področjem povezan nasvet pa je tudi ta, naj se na spletu otroci izogibajo odraslih neznancev.

Starši pa naj diskretno nadzorujejo otrokove dejavnosti na spletu in če slučajno ugotovijo, da je otrok objavil svoje posnetke, potem morajo posnetek nemudoma odstraniti in obvestiti podporo družbenega omrežja, da posnetek dokončno izbriše. Čeprav Policija tega v sporočilu za javnost ni omenila, pa se lahko starši vedno obrnejo tudi na slovensko spletno stran spletno-oko.si, ki je specializirana za vse podobne vrste spletnih zlorab.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.