Naslovnica Gospodarstvo Nov razpis za slovenski lesarski presežek leta

Nov razpis za slovenski lesarski presežek leta

Avtor: Spletno Uredništvo
Promocija slovenskega lesa in njegove gospodarske uporabe se nadaljuje. Tokrat se prek javnega natečaja išče izvirno oblikovane slovenske izdelke iz lesa, ki bi lahko bili prepoznavni tudi na globalnih trgih.
Cankarjev dom je konec lanskega poletja gostil tudi razstavo Čar lesa (foto:carlesa.si)

Cilj novega javnega natečaja, ki ga skupno pripravljajo agencija SPIRIT Slovenija, Društvo oblikovalcev Slovenije in Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj, je identificirati že obstoječe slovenske lesne produkte in najti tudi nove, ki bi bili lahko prodajni ali promocijski hit za vse svet. Računajo tudi na cele družine lesnih izdelkov, rok za prijavo na razpis pa je do 20. maja letos.

“Zamisel ali že konkretiziran končni izdelek mora v vrednostnem smislu vsebovati večinski delež zaključno obdelanega lokalnega lesa, s čim manjšim deležem oziroma minimalno uporabo drugih materialov. Znotraj posameznih sklopov javnega natečaja bodo najboljšim projektom podeljene nacionalne nagrade in priznanja za ‘Lesarski presežek leta 2021’,” so zapisali v sporočilu za javnost javne agencije Spirit Slovenija.

Od izdelka pričakujejo, da bo prilagojen globalnim logističnim trendom – majhen volumen in teža, nezahtevna embalaža in enostavna montaža. Poleg tega pa mora imeti jasen slovenski izvor, prepoznaven koncept, biti narejen na sodoben način, zadovoljiti estetske zahteve, imeti ugodno razmerje med stroški proizvodnje in končno ceno, imeti dolgo življenjsko dobo in se ponašati z visoko okoljsko učinkovitostjo med procesom izdelave.

Najboljše slovenske lesne produkte bodo proglasili za ‘Lesarski presežek leta 2021’ na zaključnem dejanju ‘Dneva slovenskega lesarstva’, ki bo na sporedu 9. junija 2021 v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani (če bodo korona-omejitve tedaj to dopuščale).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.