Naslovnica Slovenija Opozorilo ARSO tokrat glede alg in kopanja

Opozorilo ARSO tokrat glede alg in kopanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je zaradi suše izdala še eno opozorilo. Tokrat se nanaša na pojav alg po nekaterih slovenskih rekah in na varčevanje z vodo. Alge niso nevarne, so pa neprijetne. Glede vode pa bo potrebno počakati na prve močnejše padavine.
Opozorilo ARSO tokrat glede alg in kopanja

Na radarski sliki jakosti padavin ARSO so ti oblaki prikazani kot zmerne padavine, kar ne bo držalo (foto: SJ)

Pomanjkanje vode v slovenskih rekah, visoke temperature in obremenjenost kopalnih mest z večjim številom ljudi so po strokovnem mnenju Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) botrovali k pojavom lokalnega cvetenja alg. Te so pred leti večkrat pošteno onesnažile slovensko morje, tokrat pa so se pričele pojavljati na določenih rekah, jezerih in bajerjih. Glede na letošnjo hudo sušo to ni presenetljivo.

»Na več kopalnih vodah na rekah je prišlo do bujnega razrasta alg, ki načeloma kopalcem niso škodljive, so pa neprijetne. V Šobčevem bajerju so se zaradi minimalnega pretoka vode skozi bajer v začetku avgusta namnožile planktonske zelene alge, ki so bile prisotne v celem vodnem stolpcu in so dajale vodi značilno zeleno barvo. Zaradi nižjih nočnih temperatur zraka se je cvetenje alg zmanjšalo,« so poročili z ARSO.

Seveda suša in nizek vodostaj rek ogrožata tudi življenje številnih vodnih organizmov, ljudje pa s porabo vode in z različnimi oblikami onesnaževanja razmere še poslabšujemo. Ker je zaradi hude vročine na vseh kopalnih vodah veliko kopalcev, sploh ob koncih tedna, so z ARSO tokrat pozvali k previdnost pri kopanju in k zavedanju, da veliko število kopalcev vodo še dodatno obremenjuje.

Sicer je vremenska  napoved za podaljšani konec tedna precej muhasta in so po vsej državi možne lokalne plohe in nevihte, a obsežnejših padavin, ki bi lahko izboljšale sušne razmere, v naslednjih nekaj dneh na ARSO pričakujejo. Mnogi pa srčno upajo, da se ARSO moti. To se agenciji zaradi vse bolj nepredvidljivega podnebja kar pogosto dogaja,  predvsem prav glede padavin.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.