Naslovnica Šport Olimpijski ogenj je pričel svojo pot okoli sveta

Olimpijski ogenj je pričel svojo pot okoli sveta

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj so svečano prižgali Olimpijski ogenj za letošnje Olimpijske igre, ki bodo poleti potekale v Parizu. Pot bakle bo tokrat še posebej zanimiva, saj najprej prečkala Sredozemlje, nato pa ne bo vodila samo po Franciji, ampak bo obiskala tudi francoska čezmorska ozemlja v Pacifiku, Indijskem oceanu, v Karibih in v Južni Ameriki.
Olimpijski ogenj je pričel svojo pot okoli sveta

Olimpijski ogenj bo obkrožil svet, pa čeprav po nekoliko nelogični poti (foto: olympics.com)

Danes športniki, funkcionarji, organizatorji in ljubitelji športa z vsega sveta že malce bolj nestrpno čakajo na pričetek letošnjih Olimpijskih iger. Do uradne otvoritve manjka še natanko 100 dni, zato so včeraj med ruševinami starogrškega svetišča v Olimpiji po tradiciji prižgali Olimpijski ogenj. Ta plamen, ki pooseblja mir in upanje, bo sedaj najprej potoval po Grčiji, preden bo odšel v Francijo.

Pot olimpijske bakle bo tokrat še posebej zanimiva, saj najprej z ladjo prečkala Sredozemlje in prispela v Marseille 8. maja. Potem se bo pričelo potovanje po francoskih departmajih, ki se bo 7. junija prekinilo v atlantski luki Brest. Tam se bo ogenj vkrcal na jadrnico Maxi Banque Popolaire XI, nato pa se bo najbrž tudi izkrcal in presedlal na letalo, saj bo moral biti 9. junija že v Južni Ameriki, kjer se nahaja Francoska Gvajana.

Najbolj nenavaden del poti se tu šele začenja. Po uradnih podatkih bo 11. junija bakla že v Novi Kaledoniji (ki se nahaja vzhodno od Avstralije), nato bo odpotovala na zahod in bo 12. junija na otoku Reunion (blizu Madagaskarja v Indijskem oceanu), 13. junija pa se bo spet vrnila tisoče km proti vzhodu in sredi Pacifika obiskala Francosko Polinezijo. Od tam bo poletela proti Karibom, kjer bo 15. junija obiskala otok Guadalupe in 17. junija še drugi otok Martinique.

Tako bo olimpijska bakla obkrožila zemeljsko oblo in se vrnila v Francijo, kjer bo nato prepotovala še preostale predele države gostiteljice letošnjih iger ter prispela na otvoritveno slovesnost v Parizu 26. julija. Velja spomniti, da bodo Olimpijske igre letos drugič v zgodovini potekale v Parizu, potem ko se je prvič to zgodilo na drugih igrah moderne dobe leta 1900. Letošnje Olimpijske igre pa bodo že 33. po vrsti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.