Naslovnica Šport Ogoljufana Slovenija se želi maščevati na športen način

Ogoljufana Slovenija se želi maščevati na športen način

Avtor: Spletno Uredništvo

Ljubljana bo od jutri dalje gostila pokal FIVB Volleyball Challenger oziroma kvalifikacije za uvrstitev v Ligo narodov. Slovenski odbojkarji se bodo v Areni Stožice za napredovanje med elito svetovne odbojke pomerili z reprezentancami Čila (jutri ob 20.30), Turčije, Kube, Egipta in Belorusije. Gre za nasprotnike, ki so sicer premagljivi, a obenem tudi neugodni. Slovenija pa ima z mednarodno odbojkarsko zvezo tudi še nekaj neporavnanih računov.

Ogoljufana Slovenija se želi maščevati na športen načinSlovenski reprezentanti so že nestrpni, Stožice pa so nared za nov spektakel (foto: Aleš Oblak/OZS)

 

Slovenski odbojkarji so se s svetovno konkurenco pod okriljem FIVB prvič srečali že leta 2016, ko so pod vodstvom tedanjega selektorja Andree Gianija zmagali v tretji kakovostni skupini svetovne lige (FIVB World League) in se prebili v drugo skupino. Leto kasneje, ko je izbrano vrsto vodil Slobodan Kovač, pa so zmagali tudi v ‘drugi ligi’ . Ko pa so se nato reprezentanti in vsi slovenski ljubitelji odbojke veselili tako želene uvrstitve med svetovno odbojkarsko elito, je FIVB svetovno ligo kar ukinila.

Namesto tega je vzpostavila novo komercialno tekmovanje – FIVB Volleyball Nations League (VNL) oz. t.i. ‘Ligo narodov’, v katero pa Slovenija ni bila povabljena (ker je kot odbojkarsko tržišče premajhna). Tako je slovenska odbojka zaradi nešportne poteze mednarodne odbojkarske zveze FIBV potegnila kratko. Po dveh letih se našim sedaj na domačem prizorišču ponuja priložnost za nov preboj.

Slovenci, ki se bodo za uvod v pokal FIVB Volleyball Challenger jutri zvečer ob 20.30 pomerili s Čilom, za Brazilijo in Argentino tretjo najkakovostnejšo južnoameriško reprezentanco, si bodo na vsak način poskušali utreti pod med svetovno elito. Ker bo iz skupine napredovala le ena reprezentanca, si Slovenija ne sme privoščiti nobene napake. Morda bo že prva tekma tudi odločilna – a kot že rečeno, pri odbojki se stvari hitro zasukajo, tako da bo dobrodošla tudi pomoč s tribun.

»Z vidika organizacije lahko rečem, da je več ali manj vse pripravljeno za začetek turnirja. S predstavniki FIVB smo si že ogledali prizorišče in zaenkrat je vse urejeno v skladu s propozicijami tega tekmovanja. V ljubljanskih Stožicah bo prvič uporabljena najbolj sodobna odbojkarska tehnologija, tako za spremljanje rezultatov, kot tudi t.i. hawk eye, ki služi kot podpora sodnikom pri spornih odločitvah,« je po inšpekcijskem obisku dvorane pojasnil generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije (OZS), Gregor Humerca.

Tudi OZS si želi, da bi slovenski ljubitelji športa v čim večjem številu že jutri v Stožice prišli spodbujat slovensko izbrano vrsto, ki se bo ob 20.30 prvič v letošnji sezoni predstavila slovenskim navijačem na uradni domači tekmi. »Na OZS se že veselimo tega dogodka, ki bo po svetovni ligi za moške in svetovnem prvenstvo do 23 let za ženske že tretji po vrsti pod okriljem krovne odbojkarske zveze. Bi pa na tem mestu povabil vse ljubitelje odbojke v dvorano Stožice, da podprejo našo reprezentanco.

Obeta se nam turnir z zares kakovostnimi reprezentancami, ki pa se bodo borile za le eno vstopnico za elitno Ligo narodov,« je zaključil Humerca.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.