Naslovnica Svet & EU Ognjenemu peklu v Avstraliji ni videti konca

Ognjenemu peklu v Avstraliji ni videti konca

Avtor: Spletno Uredništvo

Avstralija se še naprej bori z rekordnimi temperaturami, številnimi požari in z neumnostjo politikov. Avstralski premier Scott Morrison je ta teden branil dvomljivo politike podnebnih sprememb, pa tudi svoje počitnice na Havajih, medtem ko so istočasno avstralski gasilci poskušali zaman omejiti smrtonosne požare.

Ognjenemu peklu v Avstraliji ni videti konca

Peklenskim razmeram v državi ‘dol spodaj’ ni videti konca (foto: Naveen Nkadalaveni/commons.wikimedia.org)

 

Požari, ki divjajo v Avstraliji že od začetka novembra, se zdijo nezaustavljivi. Gasilci naj bi v zadnjih 24 urah poskusili izkoristili malce manj vroče vremenske razmere za dostop do pogorelih mest in omejevanje plamenov, saj naj bi se vročinski val kmalu spet začel stopnjevati. Avstralska zvezna država Novi Južni Wales je v četrtek razglasila sedemdnevno izredno stanje, saj se je morala spopasti z več kot 100 požari naenkrat. V požarih so že izginila številna manjša mesteca in naselja.

Ognjeni zublji niso omejeni le na Novi Južni Wales, ampak tudi v zvezni državi Južna Avstralija, vse skupja pa je bilo v zadnjih dneh še toliko težje, ker so ponekod temperature presegle 47 stopinj Celzija. Nad velemestom Sydneyem je nebo temno zaradi dima in številnih požarov, ki že tedne divjajo v ruralnem zaledju metropole. Požari so terjali tudi več človeških življenj, nazadnje sta umrla dva gasilca.

Požari pa so že ‘opekli’ tudi avstralskega premierja Scotta Morrisona. Medtem, ko so po državi zaradi rekordnega vročinskega vala (konec prejšnjega tedna je temperaturno povprečje doseglo neverjetnih 40,9 stopinj Celzija) požari že ušli izpod nadzora, se je Morrison nahajal na počitnicah na Havajih. Seveda so mediji zagnali gonjo proti njemu, vseeno pa je premier v svojem odgovoru stopil v bran politike podnebnih sprememb, ki jo zagovarja njegova vlada.

Morrison se je šele v soboto zvečer vrnil s počitnic, potem pa je (najbrž po navodilih svoje PR službe) obiskal sedež gasilske službe podeželja v Sydneyu. A to ne bo prav nič pomagalo, saj lahko Avstralijo, pred ognjem rešijo le obilne padavine. In ker je trenutno v Avstraliji poletje, je obilno deževje težko pričakovati.  

a.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.