Naslovnica Kronika Od spletnega osla do mednarodne denarne mule je kratek korak

Od spletnega osla do mednarodne denarne mule je kratek korak

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je pravkar objavila rezultate akcije, ki je že sedmo leto potekala v sodelovanju z Uradom RS za preprečevanje pranja denarja, s slovenskimi bankami in z varnostnimi organi iz tujine, posvečena pa je bila tako imenovanim denarnim mulam. Gre za osebe, ki na svoje transakcijske račune prejemajo in nato dalje posredujejo večje zneske, katerih izvor so razna kazniva dejanja.
Če vam neznanec nakaže večjo vsoto denarja, najbrž ne gre za pomoto (foto: pixabay.com)

Kot so sporočili s slovenske Policije, je letos mednarodna akcija ‘EMMA7’ (The European Money Mule Action) potekala med 15. septembrom in 30. novembrom. Tokrat so v odkrivanju denarnih mul sodelovali varnostni organi iz 27 držav. Velika večina jih je bila iz držav članic EU, pa tudi iz ZDA, Avstralije, Kolumbije, Honga Konga in Švice, vse aktivnosti pa sta koordinirala Europol in Eurojust.

»Za denarne mule je značilno, da po prejetju denarnih sredstev opravijo dvige gotovine ali izvršijo prenakazila na druge transakcijske račune, ki so najpogosteje odprti v tujini. Tovrstna dejanja policija običajno obravnava kot kaznivo dejanje Pranja denarja po 245. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) ali kot pomoč ali sostorilstvo pri storitvi kaznivega dejanja Goljufije po 211. členu (KZ-1),« so pojasnili s Policije.

Sicer gre običajno za sredstva, ki izvirajo iz spletnih kaznivih dejanj, kot so vdori v informacijske sisteme, CEO-direktorske goljufije, BEC goljufije – povezane s prestrezanjem elektronske poslovne korespondence, ‘nigerijska nakazila’, ljubezenske goljufije, investicijska vlaganja v lažne spletne platforme, itd. Po podatkih Europola in Policije je bilo v letošnji akciji identificiranih več kot 18.000 denarnih mul, od tega so jih aretirali 1803.

V globalni policijski operaciji je tokrat sodelovalo okrog 400 bank, zaznanih je bilo 7.000 spornih transakcij, skupno pa so preprečili za okrog 70 milijonov evrov škode. Od tega je slovenska Policija preiskala 126 primerov, v katerih so bile identificirane denarne mule. Ti ljudje so na svoje račune prejeli sredstva (katera izvirajo iz kaznivih dejanj) v skupni višini več kot 5 milijonov evrov.

Med akcijo je slovenska Policija izvedla 11 zaslišanj osumljencev, opravila 4 hišne preiskave, prijela 4 storilce ter podala 62 predlogov za mednarodno pravno pomoč oziroma za evropske preiskovalne naloge. Predvsem pa na podlagi svežih izkušenj Policija opozarja, naj ljudje ne sprejemajo prav nobenih nakazil denarja na svoj transakcijski račun od oseb ali poslovnih subjektov, s katerimi pred tem niso poslovno (ali drugače) sodelovali.

Če sumljiv denar prejmete in ga tudi posredujete dalje, ne da bi o tem obvestili pristojne organe, ste najbrž že dvakrat prekršili zakon. Še posebej previdni pa bi morali biti pri tistih ponudbah za delo, kjer se obljublja hiter in dober zaslužek. V teh primerih namreč kriminalci od ljudi zahtevajo njihove podatke, odprtje bančnega računa in posredovanje bančne kartice v tujino. Če to storite, iz naivnega spletnega osla zelo hitro postanete denarna mula za mednarodni kriminal.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.