Naslovnica Slovenija Obeta se Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini

Obeta se Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini

Avtor: Spletno Uredništvo
Ponovno se obetajo spremembe ‘Zakona o trgovini’ in sicer v tistem delu, kjer je govora o posebnih vrstah prodajaln, katere bi morale delovati tudi ob nedeljah in praznikih. Nazadnje se je ta zakon spremenil leta 2020, očitno pa tedaj niso dovolj dobro premislili, katere izjeme so dopustne in primerne.
Obeta se Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini

Trgovinice v muzejih in turistično-informacijskih centrih največ prodajo prav ob nedeljah in praznikih (foto: SJ)

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so potrdili novico, da je po obravnavi na Ekonomsko socialnem svetu Vlada RS na dopisni seji sprejela predlog ‘Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini’. S to zakonsko novostjo bi radi popravili seznam izjem za obratovanje ob nedeljah in praznikih – govora je o prodajalnah na mednarodnih letališčih, v turistično informacijskih centrih in v sklopu muzejev.

Sicer se razprave o nedeljskem obratovanju trgovin vlečejo že okroglih 20 let (referendum je bil leta 2003), ob spremembi ‘Zakona o trgovini’ v letu 2020 pa je Državni zbor RS izglasoval, da muzejske trgovinice in prodajalne spominkov v turistično informacijskih centrih, ki so seveda za obiskovalce odprte predvsem ob nedeljah in praznikih, ko je turistov največ, prav tedaj ne smejo prodajati izdelkov, kar je bil svojevrsten absurd.

Ta verzija zakona je med izjeme, ki lahko prodajajo tudi ob nedeljah in praznikih, uvrščala trgovine na letališčih – vendar le, če površina teh ni presegala 200 kvadratnih metrov (kar najbrž ni v skladu s politikami EU glede prste konkurence). A tudi ta verzija zakona ni veljala prav dolgo, saj so jo kmalu spremenili prek ‘Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19’ (ZIUPGT).

Tako so nepotrebne omejitve sicer odpravili, a le začasno – do 31. decembra leta 2022. »Da bi omogočili obratovanje prodajaln na navedenih lokacijah ob nedeljah in praznikih tudi po omenjenem datumu, je potrebna sprememba Zakona o trgovini. Trgovinska dejavnost na teh mestih ni primarna dejavnost, temveč gre za eno izmed spremljajočih dejavnosti, ki dopolnjujejo ponudbo. Zaradi navedenega je tudi ponudba blaga zelo omejena.

Za prodajalne na letališčih, ki se sicer že uvrščajo med izjeme tudi po trenutno veljavnem Zakonu o trgovini, pa bi vlada ukinila pogoj največje dovoljene velikosti prodajne površine do 200 kvadratnih metrov,« so sporočili z MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.