Naslovnica Slovenija Obeta se še en izjemen Festival gorniškega filma

Obeta se še en izjemen Festival gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo

Bliža se letošnji Festival gorniškega filma, ki bo v svoji 14. izvedbi obiskal Ljubljano, Domžale, Celje, Radovljico in Slovensko Bistrico. Med 24. februarjem in 1. marcem bo na teh lokacijah na ogled kar 37 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, s svojimi gorskimi zgodbami pa se bo predstavilo tudi 5 predavateljev.

Obeta se še en izjemen Festival gorniškega filmaDolina Yosemite v ozadju prizora iz filma The Dawn Walll, zmagovalca lanskega 13. Festivala gorniškega filma (foto: FB  FGF)

 

Rdeča nit letošnjega 14. Festivala gorniškega filma, oziroma ‘gorniškega praznika v dolini’, kot mu pravijo, bodo celovečerni filmi. V tekmovalnem sporedu jih je namreč kar šest daljših od 70 minut, med njimi nagrajeni ‘Teža vode’, ‘Klavir v Zanskar’, ‘Zadnja gora’ in ‘Sanjska dežela’. Svoj neizbežen pečat bodo letos dodale ženske, protagonistke v več filmih, med katerimi izstopajo ‘Sladki rekviem’, ‘Čolite’, ‘Ani’, ‘Nune iz Yaqen Gara’ in ‘Hčere Karakoruma’. Poleg kratkih filmov ‘Visoka šola’, ‘Daleč stran’ in ‘Isabella’, pa bodo na sporedu še trije filmi slovenskih ustvarjalcev – ‘Smučanje po ognjenem obroču’, ‘Edspedicija’ in ‘Latok 1’.

»V ljubljanskem Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale, celjskem Mestnem kinu Metropol, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Slovenska Bistrica se tudi letos obeta teden navdihujočih zgodb iz zakladnice gorskega sveta, dih jemajočih pustolovščin in premikanja meja v navpičnici, spoznavanja skrivnostnih gorskih kultur, občudovanja veličine narave in premisleka ob naravovarstvenih sporočilih,« so napovedali organizatorji festivala.

Letos se bo 37 filmov predstavilo v tekmovalnem in 2 v spremljevalnem programu. Med filmi je vrsta na tujih gorniških festivalih že nagrajenih produkcij, pa tudi nekaj tistih, ki šele začenjajo svojo festivalsko pot. V spremljevalnem programu bo moč ob arhivskih posnetkih in v družbi takratnih akterjev znova doživeti prve jugoslovanske alpinistične odprave (JAHO) v Himalaji – Trisul (1960), Kangbačen (1965) in Anapurna II in IV (1969). Festival bodo pa dodo doplonila in zaokrožila posebna stokovna predavanja.

»Američan Jim Donini se že več kot pol stoletja vrača k navpičnim granitnim stolpom Karakoruma in Patagonije, kjer so legendarne njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, na vrh katerega je opravil celo prvi vzpon. Jera Musič bo obudila spomine, kako je lani pri rosnih 19 letih kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot, s plezalcem Davidom Debeljakom bomo doživeto raziskovali strme stene po vsem svetu in zrli v zvezdno nebo, Milan Romih bo predstavil svojo bogato alpinistično pot in nov roman ‘Skozi trave oblakov’, Tomaž Jakofčič pa prelomne vzpone in odprave, ki so krojili njegov alpinizem, filozofijo in način življenja,« so se sporočili organizatorji festivala.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.