Naslovnica Kronika Obdobje najbolj številnih poskusov spletnih prevar

Obdobje najbolj številnih poskusov spletnih prevar

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi Črnega petka, Spletnega ponedeljka in Veselega decembra sta zadnja dva meseca leta v znamenju množičnih nakupov in poplave poskusov spletnih prevar. Na to dejstvo so kot vsako leto tudi letos spomnili z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.
Zelo svež poskus spletne prevare z dne 2. novembra letos (foto: FB SI-CERT)

Skozi čas se je nakupovanje prazničnih daril ob koncu leta prelevilo v nakupovalno mrzlico, ki se je v zadnjih letih zamaknila že na začetek meseca novembra. Obdobje nakupov se pričenja že s Črnim petkom, traja ves december in se pravzaprav kar nadaljuje vse do konca januarskih posezonskih znižanj cen. Hkrati pa je to obdobje leta tiso, ko imajo tudi spletni goljufi največ dela.

Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so zato pravkar opozorili na nekaj najbolj pogostih in aktualnih poskusov spletnih prevar. »Vse lažne spletne trgovine so zasnovane po istem kopitu; izdelki priznanih blagovnih znamk so na voljo po izjemno nizkih cenah, dostava je brezplačna na vse konce sveta, vsi artikli so na zalogi, ni pa nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino.

Obvezno preverite podatke o domeni na strani https://whois.domaintools.com/, vse pogoje plačila, vračila in dostave. Nizke cene in 70-odstotni popusti v teh dneh ne bodo tako neobičajni, zato se raje osredotočite na spletnega trgovca in tam iščite sumljive znake,« opozarjajo s SI-CERT-a. Spomnili pa so še, da nakup pri slovenskem trgovcu oz. nakup znotraj EU predstavlja varovalko, saj nas ščiti enotna evropska potrošniška zakonodaja.

Poleg tega so na SI-CERT letos na primer obravnavali več primerov lažnih spletnih trgovin z avtomobili, kjer so neprevidneži izgubili večje vsote denarja. Na prvi pogled so te spletne trgovine povsem identične pravim trgovinam, največkrat imajo tudi navedene podatke pravega podjetja, starost (oz. mladost) domene pa je praktično edini pokazatelj, da gre dejansko za goljufijo.

S CI-CERT-a zato priporočajo, da še posebej pri dražjih nakupih vnesete podatke vaše kreditne kartice šele potem, ko ste podrobno preverili, kdo dejansko stoji za spletno trgovino (oziroma, kdo bo podatke obdeloval). Tretja večja aktualna  skupina prevar  pa so lažna obvestila dostavnih služb. Letos namreč že od marca prejemajo številne prijave zaradi zavajajočih elektronskih sporočil, ki zlorabljajo podobo in ime Pošte Slovenije in družbe DHL.

»Goljufi pošiljajo lažna obvestila, da nas čaka paket, plačati moramo le še (zares minimalne) stroške dostave. Vendar nepremišljen klik na povezavo pelje na lažno spletno stran, kjer naj bi vpisali kreditno kartico. Posledično lahko goljuf pridobljene podatke zlorabi in kreditno kartico uporabi za nakupe na drugih spletnih mestih ter povzroči precejšnjo finančno škodo,« so zaključili  to varnostno opozorilo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.