Naslovnica Gospodarstvo Gospodarstvo EU se bo še bolj intenzivno posvetilo vesolju

Gospodarstvo EU se bo še bolj intenzivno posvetilo vesolju

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska delegacija se je udeležila srečanja Sveta Evropske vesoljske agencije na nivoju ministrov, ki je potekalo v portugalskem mestecu Matosinhos. Srečanje je bilo namenjeno sprejemu resolucije ‘Pospeševanje uporabe vesolja v Evropi’, prek katere na bi spodbudili nadaljnji razvoj vesoljskih tehnologij v EU.
Izstrelitev evropske rakete Vega (foto: esa.int/S. Martin)

V uvodu zasedanja, ki je potekalo v portugalskega pristaniškem mesecu Matosinhos (slednje je pravzaprav predmestje Porta), je generalni direktor Evropske vesoljske agencije (ESA) Joseph Aschbacher predstavil predlog razvoja te agencije s poudarkom na podpori Evropi pri soočanju s podnebnimi spremembami, pri odzivanju v kriznih situacijah ter na področju zaščite vesoljske infrastrukture.

Ministri in drugi visoki predstavniki, ki so bili prisotni na sestanku, so bili soglasni, kako je v tem trenutku najbolj pomembno, da se EU podpira v njenem delovanju na poti k zelenemu prehodu. V kasneje sprejeti resoluciji ‘Pospeševanje uporabe vesolja v Evropi’ so poudarili velik pomen nadaljnjega razvoja vesoljskega sektorja v EU, pri čemer naj bi bili plodovi medsebojnega sodelovanja med ESA in strukturami EU na voljo vsem prebivalcem evropskih držav.

»V okviru globalnih izzivov se resolucija sklicuje na okoljske spremembe in potrebo po hitrem ukrepanju, na komercializacijo vesoljskega sektorja ter vključitev privatnih akterjev, pri čemer poudarja potrebo po vključitev le teh v skupni evropski avtonomni vesoljski ekosistem. Resolucija pozdravlja poročilo skupine na visoki ravni o pospeševanju uporabe vesolja v Evropi ter obliko ‘pospeševalnikov’, ki bi jih izvajala ESA.

Poleg tega poročilo priporoča še spodbujanje inovativnosti in znanja v Evropi tudi preko različnih iniciativ na področju izobraževanje, kot je npr. ESERO ali pa na področju znanosti, kot je EUREKA. Poleg tega sta v resoluciji izpostavljeni dve navdušujoči misiji in sicer Led iz Lune in Raziskovanje vesolja s človeško posadko,« so pojasnili v tekstu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MKGP).

V sklepnem delu resolucije sta omenjena še dogodka na visoki ravni, ki se bosta odvila v letu 2022 in bosta pomembna za spodbujanje evropskega vesoljskega sektorja, za vključitev javnosti ter za navduševanje mladih. Poleg tega pa resolucija vsebuje tudi zanimiv poziv generalnemu direktorju ESA. Gre namreč za poziv k reorganizaciji Evropske vesoljske agencije, katera očitno s sedanjo strukturo ne bi zmogla doseči vseh zastavljenih ciljev.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.