Naslovnica Slovenija Ob Svetovnem dnevu prve pomoči

Ob Svetovnem dnevu prve pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri, v soboto 14. septembra bomo tudi v Sloveniji obeležili Svetovni dan prve pomoči. Letos bo dan minil v znamenju učenja prve pomoči med najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva.

Vsakdo se lahko nauči prve pomoči in rešuje življenja, ne glede na svoj ekonomski in socialni status, pa tudi starost navsezadnje ni tako pomembna (foto: RKS)

 

V svojem globalnem pregledu za leto 2018 je Mednarodna zveza združenj Rdečega križa in Rdečega polmeseca navedla nekaj možnosti za identifikacijo najbolj ogroženih in ranljivih skupin prebivalstva, z željo, da bi jih usposobili za prvo pomoč. Med njimi so ljudje, ki zaradi različnih vzrokov v družbi niso vidni, so nedostopni, ali jim informacij o prvi pomoči doslej niso posredovali na primeren način.

Rdeči križ Slovenije (RKS) poudarja absolutno nesprejemljivost diskriminacije pri nudenju prve pomoči in zagovarja vključevanje vseh skupin prebivalstva v tečaje usposabljanja. »Ob letošnjem svetovnem dnevu prve pomoči v Rdečem križu Slovenije znova poudarjamo, da bi moralo biti usposabljanje iz prve pomoči dostopno vsem, zato ni morali spodbujati udeležbo vseh, tudi ogroženih skupin prebivalstva.

Naša naloga je, da sporočila in orodja prilagodimo učnim skupinam, da jih bo lahko razumel vsak učenec,« pravi predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž. Takojšnje nudenje prve pomoči ima namreč pogosto odločilen vpliv pri preživetju in pri času okrevanja po poškodbi. Sicer je Svetovni dan prve pomoči že skoraj dve desetletji priložnost za predstavitev znanj in veščin prve pomoči širši javnosti.

Rdeči križ Slovenije pa je kot del Mednarodne zveze združenj Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) že več kot 150 let vodilna slovenska organizacija za usposabljanje in nudenje prve pomoči. »Je ponosni člen več kot 100 nacionalnih društev po vsem svetu, ki s(m)o v letu 2017 v prvi pomoči usposobili več kot 16 milijonov ljudi. Kar 33.579 jih je iz Slovenije,« so še dodali z RKS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.