Naslovnica Gospodarstvo Ob Luki Koper že raste nov kamionski terminal

Ob Luki Koper že raste nov kamionski terminal

Avtor: Spletno Uredništvo
Na območju Luke Koper bo kmalu nastal nov kamionski terminal. Sedanji je namreč pogosto povsem natrpan, kar povzroča tudi preglavice v lokalnem prometu. Kot podlago za nov terminal uporabljajo odpadni material, ki izvira z gradnje tunelov pri projektu Drugi tir, tako da so koristi večstranske.
Ob Luki Koper že raste nov kamionski terminal

Že precej lepo viden nasipan material sive barve na območju novega terminala (foto: K. Stojakovič/Luka Koper)

Zaradi večanja obsega prometa Luke Koper in zaradi kronične prenatrpanosti dosedanjega kamionskega terminala, ki se je zaradi širjenja mestnih poslovnih površin skozi leta znašel precej bližje središču meta, bo na področju Sermina kmalu zgrajen povsem nov kamionski terminal. Nov terminal bo nudil varovan parkirni prostor za kar 203 tovornjake. V prvi fazi gradnje poteka nasipavanje površin in sicer gre za material iz tunelov pri projektu Drugi tir.

»V predfazi ureditve so izvajalci s pomočjo posebne tehnike najprej vtisnili vertikalne drenaže za pospeševanje konsolidacije terena. Gre za proces vtiskanja približno 10 cm  širokih trakov 10 metrov globoko v teren, ki omogočajo, da voda prodira iz globin, s tem pa se teren poseda, zgošča in utrjuje. Na to nasipamo še približno meter debelo plast flišnega materiala, ki nastaja pri vrtanju tunela na spodnjem delu trase drugega tira,« pravijo z Luke Koper.

Nov zunanji kamionski terminal se bo razprostiral na 52.000 kvadratnih metrih. Že do sredine meseca marca naj bi izvajalec del pri projektu Drugi tir podjetje Kolektor CPG d.o.o., ki ima zaradi izkopov tunelov materiala za nasipanje v izobilju, zaključilo z nasipavanjem na Serminu. Nato bo ta tako imenovani ‘predobremenilni nasip’ počival in se posedal še približno pol leta.

S tem se bo po dosedanjih izkušnjah gradenj v bližnji okolici zagotovila potrebna nosilnost tega zelo mehkega terena, kjer je bilo pred manj kot 100 leti še vedno morje. Podobno kot na Nizozemskem so namreč tudi v Kopru skozi čas spremenili morske površine v kopno (le da so jih pri nas nove parcele dvignili nad nivo morske gladine).  Zaključna gradnja novega luškega kamionskega terminala pa naj bi se po sedanjih načrtih pričela v začetku prihodnjega leta 2023.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.