Naslovnica Svet & EU O širitvi EU tokrat na srečanju 13 zunanjih ministrov v Pragi

O širitvi EU tokrat na srečanju 13 zunanjih ministrov v Pragi

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Češkem je danes potekalo novo srečanje politikov evropskih držav, ki je bilo, podobno kot številna zasedanja v zadnjem času, namenjeno bodoči širitvi EU na države Zahodnega Balkana. Pravzaprav gre le za dve državi in sicer za Albanijo ter Severno Makedonijo, zato ni povsem jasno, zakaj je sploh potrebno toliko sestankov.

O širitvi EU tokrat na srečanju 13 zunanjih ministrov v PragiObičajno češke oblasti za podobna srečanja uporabljajo protokolarni objekt na gradu Hradčani (foto: MZZ Češke/gov.si) 

 

Zunanji ministri 13 evropskih držav so na srečanju v Pragi razpravljali o politiki širitve EU in o začetku pristopnih pogajanj za vstop v EU s Severno Makedonijo in Albanijo. Na vabilo ministra za zunanje zadeve Češke republike so se odzvali kolegi ministri skupine V4 (poleg Češke so v njej še Madžarska, Poljska in Slovaška), držav Zahodnega Balkana, ki bi rede v EU (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija) ter vmesnih držav, ki so že v EU – Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Razprava je bila osredotočena na prenovljeno metodologijo širitvenih pogajanj in zahtev ter tudi na Vrh EU-Zahodni Balkan, ki bo maja potekal v Zagrebu. Slovenska stran meni, da Zahodni Balkan ni le politična, marveč tudi geopolitična priložnost za EU, saj sta stabilnost in splošni napredek regije v skupnem interesu vseh. Po drugi strani pa bo potrebno povečati regionalno gospodarsko sodelovanje in premostiti razvojne razlike med državami.

Zahodni Balkan si sicer v zgodovinskem kontekstu vedno nahaja na križišču različnih strateških interesov, zato bi morala biti širitev osrednja strateška prioriteta Evropske unije. Slovenska stran pričakuje sprejem pozitivne odločitve o odprtju pristopnih pogajanj za Severno Makedonijo in Albanijo, s čemer bi tako EU kot države kandidatke potrdile, da kljub novim pristopom in metodologiji mislijo zelo resno.

Sicer bo širitev EU v regijo Zahodnega Balkana tudi ena od prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2021. Sestanka v Pragi se je udeležil tudi komisar za sosedstvo in širitev EU Olivér Várhelyi, slovenski zunanji minister Miro Cerar pa se je ob robu srečanja sestal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Češke republike Tomášem Petříčkom in z ministrico za zunanje zadeve BiH Bisero Turković.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.