Naslovnica Gospodarstvo O robotiki in avtomatizaciji v deželi Danski

O robotiki in avtomatizaciji v deželi Danski

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes v dansko mesto Odense odhaja 28-članska slovenska poslovno-razvojna delegacija. V njej so predstavniki slovenskih podjetij in institucij, ki se ukvarjajo z razvojem robotike in avtomatizacije ter vpeljavo le-teh v svoje proizvodne procese. V okviru dvodnevnega obiska se bodo udeležili poslovnih mreženj z mednarodnimi strokovnjaki ter danskega sejma robotike R-18.

 

roboti 4Kmalu brez robotov ne bomo znali zamenjati niti žarnice … (foto:Richard Greenhill, Hugo Elias, Shadow Robot Company)

 

Danska velja za eno najbolj aktivnih držav pri spodbujanju razvoja robotike v EU. Posebno vlogo v robotiki ima mesto Odense. V manj kot desetih letih po zaprtju ladjedelnice (leta 2009), ki je nudila zaposlitev večini prebivalcev, je namreč mesto Odense postalo sedež svetovno prepoznavnih kompetenčnih centrov s področja robotike in dronov.

Udeleženci obiska slovenske delegacije se bodo srečali s člani in predstavniki Danskega združenja inženirjev (IDA), The Maersk Mc-Kinney Moller Institute, RoboCluster, LHConsult in Odense Robotics. Odense Robotics je visokotehnološki ekosistem in vključuje več kot 120 podjetij, ki se ukvarjajo z robotiko in avtomatizacijo, dobavitelje, izobraževalne in raziskovalne institucije, investicijski kapital ter javne akterje.

Obiskali bodo tudi sejem robotike R-18, ki ga bosta 11. septembra 2018 otvorila župan mesta Odense Peter Rahbæk Juhl in danski minister za zunanje zadeve Anders Samuelsen. Slovenskim predstavnikom s področja robotike bo namenjen poseben dogodek, na katerem bodo danskim partnerjem predstavili svoje dosežke in rešitve.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je obisk delegacije organizirala skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Kompetenčnim centrom Roboflex ter Strateško-razvojnim inovacijskim partnerstvom Tovarne prihodnosti, Danskim združenjem inženirjev (IDA), RoboCluster – nacionalno inovacijsko mrežo, ki združuje dansko strokovno znanje na področju raziskav, razvoja in oblikovanja robotike, ter organizatorji sejma robotike R-18.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.