Naslovnica Kronika O izginulem Ljubljančanu in o seriji prekrškov pri izrednem prevozu

O izginulem Ljubljančanu in o seriji prekrškov pri izrednem prevozu

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija je včeraj objavila sporočilo o izginulem moškem iz Ljubljane in o celi seriji prekrškov pri izrednem prevozu treh tovornih vozil s spremstvom. Konvoj  je že ob zaustavitvi zbral visok znesek izrečenih kazni, kazni, postopki pa se še niso končali.
O izginulem Ljubljančanu in o seriji prekrškov pri izrednem prevozu

Levo izginuli Žan Kurenta, v ozadju prizor tik pred zaustavitvijo konvoja izrednega prevoza (foto: policija.si)

Z Generalne policijske uprave (GPU) so včeraj posredovali sporočilo Policijske postaje Ljubljana Moste, da je neznano kam odšel 34-letni Žan Kurent. Informacijo o izginotju Ljubljančana so policistom sporočili njegovi bližnji, sicer pa je Žan visok okrog 185 centimetrov, je srednje postave, ima temno rjave oči ter srednje dolge temne lase. Policisti prosijo vse, ki bi kar koli vedeli o njegovem izginotju, prosimo, naj jih o tem takoj obvestijo.

Policisti Postaje prometne policije Ljubljana pa so v noči na petek (24. maja) na gorenjske delu avtoceste naleteli na konvoj treh težkih tovornih vozil s polpriklopniki in z naloženim tovorom, ki sta jih spremljali vozili za spremstvo izrednih prevozov. Izločili so jih iz prometa in ugotovili, da so vozila prevažala energetske transformatorje iz Ljubljane v smeri proti Karavankam. Potem pa so se prekrški kar začeli vrstiti…

“Skupna teža posameznih vozil s tovorom v konvoju je znašala 46, 49 in 55 ton (dovoljenih je 40 ton). Prav tako tovor ni bil ustrezno označen in za pritrjevanje so bile uporabljene verige, ki skladno s standardom EN 12195-3 niso bile obdobno (letno) pregledane. Tovor je bil naložen v slovenskem podjetju, katerega tovor je bil v preteklosti pogosto v neposredni povezavi s prekrški, ki so bili zaznani tudi tokrat.

Prav tako je zaskrbljujoča ugotovitev, da je spremstvo izrednih prevozov brez predpisanih dovoljenj izvajalo gorenjsko podjetje za spremljanje izrednih prevozov, ki spremstva ne bi smelo opraviti. V zvezi s pravno osebo, kjer je bil tovor naložen in ki je nedovoljeno spremljala prepovedan tovor, bodo policisti nadaljevali z zbiranjem obvestil za izvedbo prekrškovnih postopkov,” so glede najdenih nepravilnostih pojasnili policisti.

Predvsem pa so vsa tri nevarna tovorna vozila takoj izločili iz prometa, jim odvzeli registrske tablice ter vsakemu izmed tujih voznikov izdali globe v znesku 1.240 evrov, tujim pravnim osebam pa globe po 5.000 evrov. Zanimivo bo spremljati, kolikšen bo končni skupni znesek vseh kazni, saj bo prevoz transformatorjev očitno precej dražji od prvotnih predvidevanj.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.