Naslovnica Slovenija Luče gostijo letošnje srečanje mreže Gorniške vasi

Luče gostijo letošnje srečanje mreže Gorniške vasi

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska gorska vas Luče bo ta konec tedna gostila vsakoletno srečanje mednarodne mreže ‘Gorniške vasi’. V mrežo je vključenih 40 v gorskem svetu lociranih vasi iz Avstrije, Slovenije, Nemčije, Italije in Švice, osrednja tema letošnjega srečanja pa bo dediščina.
Luče gostijo letošnje srečanje mreže Gorniške vasi

Panoramski pogled na Luče (foto: FB Občina Luče)

Od petka (31. maja) do nedelje (2. junijem) bodo Luče v Kamniško-Savinjskih Alpah gostile letošnje srečanje mreže ‘Gorniške vasi’, ki bo že šestnajsto po vrsti. Srečanje bo ponudilo nove priložnosti za izmenjavo idej, izkušenj in dobrih praks. Poleg tega bo fokus v razpravah, kako ohraniti, promovirati in koristno uporabljati kulturno dediščino za dobrobit gorniških vasi ter dvig kakovosti življenja njihovih prebivalcev.

»Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer) so posebna turistična znamka, ki vključuje vasi na območju Alp in pomeni dobro prakso s področja turizma in lokalnega razvoja v okviru Alpske konvencije. Gre za mrežo gorniških vasi, ki ponujajo turistična doživetja na osnovi pohodništva, opazovanja narave, krajine, uživanja miru, imajo osnovno raven nastanitve in prehrane,« so pojasnili s Planinske zveze Slovenije (PZS).

Sicer se vasi v gorskem svetu ponašajo s trajnostnega pristopom ter z ohranjanjem kulturnih vrednot, tradicionalnih obrti, običajev, arhitekture ter življenjskega sloga. Tudi zato je temeljna zamisel delovanja mreže ‘Gorniške vasi’ spodbujanje ne-množičnega (‘butičnega’) turizma, saj se poleg ohranjanja gorske narave želi omogočiti dodaten dohodek manjšim krajem oz. njihovim prebivalcem, da bi tako sploh ostali živeti v gorskem svetu.

Projekt ‘Gorniške vasi’ je pred 20 leti začela uresničevati Planinska zveza Avstrije, nadaljevanju so se tej pobudi priključile tudi planinske zveze Slovenije, Nemčije, Italije, Južne Tirolske (ki se sicer nahaja v Italiji) in Švice. Danes je v mrežo vključenih 40 vasi, od katerih so iz Slovenije že polnopravno vljučene Jezersko, Luče in Dovje-Mojstrana, medtem ko Baška grapa še kandidira za priključitev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.