Naslovnica Magazin O digitalni zasvojenosti in drugih aktualnih spletnih izzivih

O digitalni zasvojenosti in drugih aktualnih spletnih izzivih

Avtor: Spletno Uredništvo
Na 8. seji Sveta RS za otroke in družino so se posvetili predvsem posledicam pandemije koronavirusa v povezavi z internetom in varnosti otrok v digitalnem okolju.
Fotografija je simbolična, a otroci danes zelo hitro obvladajo nove digitalne naprave (foto: publicdomainpictures.net)

Svet Republike Slovenije (RS) za otroke in družino je stalno posvetovalno telo, ki ga sestavljajo predstavniki nevladnih organizacij, strokovnih institucij s področja otrok in družine ter predstavniki Vlade RS. Pred dnevi so se člani Sveta sestali na svoji 8. seji, na kateri so se posvetili predvsem negativnim vplivom spleta na družine in otroke v povezavi z aktualno pandemijo koronavirusa in pa tudi varnosti otrok v digitalnem okolju.

“Za Slovenijo je značilna široka dostopnost do interneta in ker daje digitalno okolje na eni strani neomejene možnosti za izboljšanje kakovosti življenja, omogoča večjo stopnjo enakosti in socialne vključenosti družin, lahko na drugi strani predstavlja tveganje in povečuje ranljivost, predvsem otrok. Pretirana uporaba naprav z zasloni namreč lahko vodi tudi v zasvojenost,” so pojasnili s Sveta.

Zato je potrebno pred spletnimi nevarnostmi in še posebej pred zasvojenostjo ozaveščati in poučiti tako otroke, kot tudi starše, skrbnike ter druge osebe, ki pri svojem delu z otroki uporabljajo digitalno tehnologijo. Na seji so o digitalni zasvojenosti spregovorili z ‘Zavoda Nora – LogOut’, ki deluje kot prvi slovenski specializirani center pomoči glede odvisnosti od spleta in glede ostalih ‘nezdravih’ spletnih praks.

Prisotni so se seznanili tudi s poročilom s ‘Posveta o duševnem zdravju’, ki je potekal v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije in projekta ‘Naše mnenje šteje!’, prav tako pa tudi z aktivnostmi Direktorata za družino. Poleg tega so se posebej posvetili še pomenu kontinuiranega izvajanja projektov za otroke in njihove družine, še posebno na področju duševnega zdravja ter pomenu povezovanja ciljnih skupin s povezovanjem organizacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.