Naslovnica Slovenija Novosti v Zeleni shemi slovenskega turizma

Novosti v Zeleni shemi slovenskega turizma

Avtor: Spletno Uredništvo

V Zeleni shemi slovenskega turizma so pred dnevi kar 4 destinacije napredovale k zlatemu znaku Slovenia Green Destination. V postopku ponovnega ocenjevanja, ki destinacije čaka na vsake 3 leta, so bile tokrat uspešne destinacije Bela krajina, Brda, Kranjska Gora in Nova Gorica. Že januarja pa se v shemi spet obetajo novosti. 

 Novosti v Zeleni shemi slovenskega turizma

Štiri destinacije so pravkar pridobile znak Slovenia Green Destination GOLD, med njimi je tudi desninacija Brda, oziroma Goriška Brda (foto: Jasmina Pogačnik/sl.wikipedia.org) 

 

Destinacije Bela krajina, Brda, Kranjska Gora in Nova Gorica so ob letošnji ponovni presoji dokazale, da sledijo začrtani poti trajnostnega razvoja turizma in temu primerno razvijajo načrte za prihodnost. Sedaj jih po prejeti oceni Slovenia Green Destination GOLD,oceni jih čaka priprava Akcijskega načrta z ukrepi za obdobje do naslednje presoje, te načrte pa morajo potrditi tudi na ravni občinskih svetov.

Sicer se morajo v Zeleni shemi slovenskega turizma (ZSST) kraji, področja oziroma regije skladno z veljavnostjo znaka ponovno ocenjevati vsaka 3 leta. »Za potrebe ponovne presoje oz. re-certifikacije morajo obnoviti svoje vnose na spletni platformi ter izvesti anketiranje med obiskovalci, prebivalci in turističnim gospodarstvom. Nato so s strani akreditiranega partnerja zelene sheme (Zavod tovarna trajnostnega razvoja turizma) vnosi podrobno pregledani ter poslani v izračun končne ocene pri mednarodnem partnerju Green Destinations.

Destinacije Bela krajina, Brda, Kranjska Gora in Nova Gorica so se za dosego zlatega znaka izkazale predvsem na področju Destinacijskega managementa in Poslovanja turističnih podjetij, vsaka destinacija pa ima tudi vsaj enega nastanitvenega ponudnika z okoljskim oz. trajnostnim znakom. V postopku ponovne presoje je napredovalo tudi Velenje k srebrnemu znaku, Slovenj Gradec pa je prejel bronasti znak,« so sporočili s Slovenske turistične organizacije (STO).

Poleg tega pa se že obetajo nove ocene destinacij, ki so v postopek za pridobitev znaka Slovenia Green Destination vstopile letos, in sicer se bo to zgodilo že v začetku prihodnjega leta. K sodelovanju pa STO vabi še preostale destinacije in turistične ponudnike, v letu 2020 namreč načrtujejo nadgradnjo sheme, kjer bodo vključili tudi nove kategorije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.