Naslovnica Trendi Novosti Radia Slovenija segajo od Dubaja do Razkrižja

Novosti Radia Slovenija segajo od Dubaja do Razkrižja

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Radiotelevizije Slovenija so tokrat predstavili tri radijske programske novosti. Prva je namenjena ‘Žalostinkam po razkriško’, druga sejmu EXPO v Dubaju in tretja projektu ‘B-AIR’.
Zasedba ‘Mala mestna muzika’ (foto: Arhiv RTV Slovenija)

V soboto (13. novembra 2021) ob 20. uri bodo v dvorani Doma kulture v Razkrižju na sporedu ‘Žalostinke po razkriško’. Gre za cikel 10 pesmi pisca Vlada Žabota v razkriškem narečju, ki so navdahnile tudi skladatelja Rudija Pančurja. Slednji je ustvaril primerne partiture, za izvedbo pa so sestavili vokalno-instrumentalno zasedbo ‘Mala mestna muzika’. V soboto bo tako predstavljen tudi zvočni album, ki je izšel pri Založbi ZKP RTV.

Zvočni album je sicer nastal v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija, ta program pa pravkar spremlja tudi dogajanje na povsem drugem koncu sveta – v Dubaju. V posebnem nizu oddaj, ki so jih poimenovali ‘Prvi na Expu’ bo predstavljeno dogajanje na svetovni razstavi Expo 2020. S sejma v Združenih arabskih Emiratih, ki so ga lani zaradi pandemije prestavili na kasnejši termin, bosta poročala dopisnica Karmen Švegl in novinar Marko Rozman.

»Na Expu 2020 se predstavlja več kot 190 držav, ob njih pa še številne mednarodne organizacije, podjetja in druge institucije. Prireditelji v šestih mesecih, razstava poteka do 31. marca 2022, pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev. V oddaji, ki je na sporedu vsako drugo sredo v mesecu ob 14.30 na Prvem programu Radia Slovenija, bo predstavljeno tudi pestro dogajanje v slovenskem paviljonu,« so pojasnili z RTV Slovenija.

Na programih Radia Slovenija že tečejo tudi nove radiofonske serije in oddaje, ki so posvečene zvoku v okviru projekta ‘B-AIR’. O pomenu zvoka in glasbe pri različnih vrstah zdravljenja, terapij in zmanjševanja strahu bodo govorili v oddajah ‘Možgani na dlani’, ‘Nočni obisk’, ‘B-AIR Zvočenja’ in ‘Frekvenca X’, v okviru radijske igre za otroke pa bodo predvajane še štiri pravljice ter tudi posebna radijska zgodba za otroke v bolnišnicah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.