Naslovnica Slovenija Novosti na seznamih Urada za preprečevanje pranja denarja

Novosti na seznamih Urada za preprečevanje pranja denarja

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja je objavil ažurirano verzijo nega od seznamov držav, kjer se ne držijo standardov EU s področja bančnih poslov in davčne zakonodaje, zato tam obstaja možnost pranja denarja ter  financiranja terorizma.
Novosti na seznamih Urada za preprečevanje pranja denarja

Marsikje po svetu se ne držijo bančnih ali davčnih standardov EU (foto: Urad RS za preprečevanje pranja denarja)

Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja redno objavlja ažurirane sezname tistih držav, kjer bančno poslovanje ne ustreza zahtevam EU po transparentnosti in aktivnemu preprečevanju nezakonitih transakcij. Na seznam tretjih držav, ki zavračajo sodelovanje z EU glede spoštovanja davčnih standardov (EU-TAX) so bili sedaj dodani Britanski deviški otoki, Kostarika, Marshallovi otoki in Ruska federacija.

Sedaj ta seznam obsega vrsto otoških držav, kot so Ameriška Samoa, Ameriški Deviški otoki, Angvila, Bahami, Britanski deviški otoki, Fidži, Guam, Marshallovi otoki, Palau Samoa, Trinidad in Tobago, Turks in Caicos ter Vanuatu. Na spisku sta še srednjeameriški državi Kostarika in Panama ter Ruska federacija. Sicer je seznamov kar sedem, med njimi je na primer seznam držav, ki pridelujejo surovine za proizvodnjo prepovedanih drog.

To so Afganistan, Bolivija, Kolumbija, Laos, Maroko, Mehika, Mjanmar in Peru. Na seznamu držav, ki bi lahko bile glede na omejevalne ukrepe zoper njihove državljane povezane s terorizmom in s pranjem denarja, je 28 držav, med njim pa so na primer Katar, Kuvajt, Saudova Arabija in Ukrajina.

Na seznamu držav, ki imajo strateške pomanjkljivosti na področju pranja denarja in financiranja terorizma, zato v zvezi z njimi obstaja visoko tveganje, je 25 držav. Med njimi so omenjene tudi Albanija, Gibraltar, Jordanija, Maroko in Združeni arabski Emirati.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.