Naslovnica Gospodarstvo Novosti glede pomoči gospodarstvu zaradi dviga cen energentov

Novosti glede pomoči gospodarstvu zaradi dviga cen energentov

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so najavili, da se bo spremenil Zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Po novem bo upravičencev do (enostavne) pomoči še več, prav tako pa se bo povišal delež upravičenih stroškov za podjetja s prvotnih 30 % na 50 %.
Novosti glede pomoči gospodarstvu zaradi dviga cen energentov

V Sloveniji ni ostalo prav veliko ribičev, a bodo sedaj tudi zadnji iz te branže lažje preživeli (foto: SJ)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so najprej pojasnili, da predvidene zakonske spremembe predvidevajo nove ugodne likvidnostne kredite za podjetja, ki so bila oz. bodo prizadeta zaradi energetsko-finančne krize, ta segment pa bo obsegal 6 milijonov evrov. Z vsemi spremembami bodo sicer sredstva za pomoč gospodarstvu na tem področju dosegla višino 86 milijonov evrov.

Po novem bo tudi upravičencev do enostavne pomoči še več, prav tako pa se bo povišal delež upravičenih stroškov za podjetja s prvotnih 30 % na 50 %. Novela predvideva spremenjeno formulo za izračun višine pomoči za enostavno pomoč (enostavna pomoč naj bi znašala največ 500.000 evrov), po kateri bo najvišja pomoč lahko znašala 50 % upravičenih stroškov in ne zgolj 30%, kot je bilo prvotno predvideno.

»Za posebno pomoč in pomoč za energetsko intenzivna podjetja, ki lahko prejmejo do dva milijona evrov, bo formula za izračun višine pomoči ostala nespremenjena, saj tako zahteva EU Začasni krizni okvir. To pomeni, da za posebno pomoč do dveh milijonov evrov ostaja omejitev 30 odstotkov upravičenih stroškov, energetsko intenzivna podjetja pa lahko računajo do največ 70 odstotkov upravičenih stroškov,« so pojasnili z MGRT.

Novela predvideva tudi, da bodo sedaj za pomoč lahko zaprosili tudi društva in zavodi, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, ter tudi vsi subjekti iz kmetijstva in ribištva. Pomoči pa (vsaj tokrat) ne bodo upravičeni subjekti iz finančne in zavarovalne dejavnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.