Naslovnica Kronika Strokovni posvet in kampanja za osveščanje pred zlorabami otrok

Strokovni posvet in kampanja za osveščanje pred zlorabami otrok

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh sta se zvrstili dve novici s področja osveščanja glede spolnih zlorab otrok. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani so izpeljali že 12. strokovni posvet o spolnih zlorabah otrok na spletu, ki ga je zaznamovala množična udeležba. Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, pa je pravkar pričela kampanjo ‘Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače’.
Strokovni posvet in kampanja za osveščanje pred zlorabami otrok

Vsakoletni strokovni posvet je nujen, saj so globalni statistični podatki o zlorabah otrok šokantni (foto: policija.si)

Najprej so Uprava kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi, prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije, UL FDV) ter Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije izpeljali 12. strokovni posvet o spolnih zlorabah otrok na spletu. Sestanek je potekal na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, predavalnica pa je bila nabito polna.

Posvet je bil namreč namenjen policijskim organom, sodiščem, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu, uslužbencem centrov za socialno delo in pa tudi zastopnikom nevladnih organizacij. En od temeljnih zaključkov posveta je bil, da so lahko tudi mladoletniki storilci hudih spolnih kaznivih dejanj. Dva dni kasneje pa je sledila še novica o pričetku kampanje ‘Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače’.

Gre za kampanjo, s katero želi Inštitut za zaščito otrok Lunina vila opozoriti na pomen prepoznavanja spolnih zlorab, na nujnost prijav teh zlorab in tudi spomniti, da se je nasilje v času pandemije na splošno povečalo za 10 %. Evropske raziskave kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od 10 do 20 % otrok, po globalnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je žrtev spolne zlorabe kar vsaka peta deklica in vsak sedmi deček.

Kampanja ‘Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače.’ bo otrokom, ki so žrtve spolnih zlorab, omogočila psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč. Sicer je kampanjo zasnovala agencija bold.group, omogočila pa jo je zavarovalnica Merkur. Z Lunine vile so spomnili še na dejstvo, da so poleg spolnih zlorab otroci največkrat žrtve nasilja v družini, ne le fizičnega nasilja, ampak tudi čustvenega.

»Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več 1000 primerov nasilja v družinskem okolju. Strokovnjaki opozarjajo, da ta številka predstavlja le vrh ledene gore, saj večina družinskega nasilja ostaja neprijavljenega,« pravijo na Lunini vili.

Poudarjajo pa tudi, da je spolno zlorabo je pri otrocih težko prepoznati, saj ne obstajajo tipični znaki, ki bi jo lahko dokazovali. Zato je izjemno pomembno, da se zaupa lastnim občutkom – če vam občutek pravi, da je z otrokom nekaj narobe, je potrebno takoj reagirati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.