Naslovnica Gospodarstvo Novembrske številke o uvozu in izvozu odstopajo od letnega povprečja

Novembrske številke o uvozu in izvozu odstopajo od letnega povprečja

Avtor: Spletno Uredništvo

S Statističnega urada Republike Slovenije so posredovali podatke o izvozu in uvozu za mesec november lanskega leta. Zanimivo, da prav mesec november najbolj kvari povprečje prvih 11 mesecev leta 2020.  

 November je bil lani negativna izjema v sicer pozitivnem trendu blagovne menjave s tujino (foto: FB Luka Koper)

 

S Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so posredovali podatke o izvozu in uvozu za mesec november lanskega leta ter jih primerjali s podatki iz leta 2019. Tako so zapisali, da sta bila novembra lani slovenska izvoz in uvoz višja kot v novembru 2019. Podrobneje je bil izvoz je bil višji le za 0,9 odstotka, uvoz pa kar za 11,9 odstotkov. Sicer je vrednost izvoza znašala približno 3 milijarde evrov, uvoza pa 3,3 milijarde.

Iz tega sledi, da je bil v blagovni menjavi s tujino v novembru 2020 zabeležen jasen trgovinski primanjkljaj, ki je znašal okroglih 300.000.000 evrov (300 milijonov), pokritost uvoza z izvozom pa je bila 91,5 %. Čeprav so na SURS v zadnjem desetletju v mesecu novembra redno beležili primanjkljaje, je vrednost letošnjega novembrskega primanjkljaja največja v zadnjih 10 letih.

Prav zato je še bolj zanimiv podatek o izvozu in uvozu od januarja do novembra leta 2020, saj se precej razlikuje od novembrskih blagovnih trendov. Slovenija je v prvih 11 mesecih lanskega leta izvozila za 30,4 milijarde evrov blaga, uvozila pa je za 29,2 milijarde evrov dobrin. Vrednost izvoza je bila od vrednosti uvoza v tem obdobju višja za 4 %, presežek v blagovni menjavi s tujino pa je znašal 1,2 milijarde evrov.

S SURS-a so te številke pojasnili s podatkom, da je bil presežek v blagovni menjavi zabeležen dosežen v 9 od 11 mesecev – negativni izjemi sta avgust in prav november.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.