Naslovnica Slovenija Nova šestletna strategija prehrambene sheme za šolarje

Nova šestletna strategija prehrambene sheme za šolarje

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pravkar sprejeli novo ‘Strategijo za izvajanje šolske prehrambene sheme’ v Sloveniji za obdobje naslednjih 6 šolskih let. Temeljni cilji so še povečati delež sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov v obrokih šolarjev, šolarje seznaniti glede zdravih prehranskih navad in jih poučiti tudi glede trajnostnega odnosa do hrane.
Nova šestletna strategija prehrambene sheme za šolarje

Zdrave, doma pridelane slovenske dobrote (foto: Tomo Jeseničnik/MKGP)

Letos je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil analitično poročilo o vrednotenju učinkov šolske sheme v zadnjih petih letih in ugotovil, da je šolska shema sicer prinesla nekatere želene učinke, vendar tudi zaradi pandemije koronavirusa Covida 19 privajanje šolarjev na zdravo prehrano ni bilo najbolj uspešno. Tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so povzeli strokovne ugotovitve NIJZ.

»Znotraj enega šolskega leta se je pri učencih izboljšal odnos do uživanja sadja in zelenjave ter pogostost uživanja sadja. To ne drži za mleko in ne vedno tudi za zelenjavo, na splošno se je znanje o zdravem življenjskem slogu izboljšalo. Še vedno obstajajo nekatere skupine, pri katerih se je znanje poslabšalo (starejši učenci, fantje, učenci iz družin z nižjim socialno- ekonomskim statusom), zato je njim v prihodnje smiselno nameniti več spodbud,« pravijo z MKGP.

Vse ugotovitve pa so upoštevali pri pripravi nove Strategije za izvajanje šolske prehrambene sheme v Sloveniji za obdobje naslednjih šestih šolskih let, ki so jo na MKGP dorekli zadnje dni junija. V naslednjih 6 šolskih letih bodo tako povečali nabavo proizvodov pri lokalnih proizvajalcih, razširili raznovrstnost ponudbe (predvsem zelenjave in eko-proizvodov) ter dvignili nivo izobraževalnih dejavnosti in mreženja (dobavitelji, šole, starši).

Novo strategijo, ki ostaja zvesta temeljnim načelom predhodne, je pripravila posebna medresorska delovna skupina, nazadnje pa sta jo poleg vrha MKGP potrdila tudi vrhova Ministrstva za vzgojo in izobraževanje (MVI) ter Ministrstva za zdravje (MZ). Pri izvajanju strategije bo 62 %odstotkov sredstev prispevala EU, ostalo pa naša država. Šolska shema je namreč ukrep Skupne kmetijske politike EU, s katerim se vsaki državi članici namenijo finančna sredstva njeno izvajanje.

Enoletni proračun za šolsko prehrambeno shemo sicer znaša 1,58 milijona evrov. Šole bodo tudi po novi strategiji še naprej prožne glede dobaviteljev ter tudi glede razdeljevanja šolskega sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov. Spremljevalni izobraževalni ukrepi pa bodo usmerjeni v seznanjanje šolarjev glede zdravih prehranskih navad, pa tudi o kratkih dobavnih verigah, ekološkem kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane jih bodo poučili.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.