Naslovnica Šport Maradona je bil tako dober nogometaš, da so mu oprostili vse

Maradona je bil tako dober nogometaš, da so mu oprostili vse

Avtor: Spletno Uredništvo

Po vsem svetu se še vedno vrstijo reakcije na prezgodnjo smrt Diega Armanda Maradone, najbolj nadarjenega nogometaša v vsej dosedanji zgodovini nogometa. V Argentini so razglasili tridnevno žalovanje, policija pa ima težave s krotenjem desettisočglave množice, ki se je v središču Buenos Airesa prišla še zadnjič poslovit od legende. 

 Maradona je bil tako dober nogometaš da so mu oprostili vse

Maradona je bil tudi po koncu kariere nogometaša vedno v centru pozornosti (foto: youngpioneertours.com)

 

Argentinski nogometni zvezdnik Diego Armando Maradona je postal legenda že dolgo pred svojo smrtjo. Pa ne zaradi svojih pompoznih izjav, ampak zaradi izjemno spektakularnih zadetkov, ki jih je dosegal, ko je bil aktiven igralec. Njegov najlepši gol je bil izbran tudi za ‘Gol stoletja’ in sicer gre za drugi gol, ki ga je 22. junija 1986 zabil osovraženim Angležem na četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki. Maradona je tedaj sprejel žogo na svoji polovici, se obrnil, preigral pol angleškega moštva in zadel med rjovenjem ne le argentinskih, ampak reporterjev z vsega sveta.

Maradona pa ne bi bil Maradona, če ne bi štiri minute pred tem na isti tekmi dosegel tudi najbolj neregularen gol v zgodovini SP, še danes znan kot ‘Božja roka‘. Kljub vsemu, kar se mu je zgodilo v karieri, pa je bil njegov prihod v Napoli leta 1984 vseeno nekaj posebnega. Neapeljčani so ga namreč vzljubili tako močno, da je na polfinalu svetovnega prvenstva v nogometu leta 1990 med Italijo in Argentino večji del domačih gledalcev na razprodanem neapeljskem stadionu San Paolo navijal za Maradonino Argentino in ne za reprezencanco svoje domovine Italije!

Po koncu aktivne nogometne kariere leta 1997 se je Maradona prelevil v trenerja, vendar ni imel opaznih rezultatov. Medtem pa je šlo z zdravjem Diega vse slabše, saj se ni mogel vzdržati ekscesov. Že v času igranja pri Barceloni so ga osumili konzumiranja kokaina, v Neaplju pa je bilo glede tega še slabše. Leta 1994 so ga odstranili s svetovnega nogometnega prvenstva v ZDA zaradi dopinga (efedrin), kasneje so sledili problemi z debelostjo in zasvojenostjo od alkohola, rad je imel tudi  kubanske cigare, nazadnje pa so ga pokopale težave s srcem.

Sicer so mu nekateri zamerili, da se je med bivanjem v Neaplju družil s člani kriminalne organizacije Camorra, drugi so bili jezni zaradi nezakonskega sina Diega Sinagre, tretji zaradi ogromne davčne utaje (nekaj let se je izogibal Italiji, da ga ne bi aretirali finančni stražniki), četrti pa zaradi njegovega levičarskega političnega prepričanja in prijateljevanja s kubanskim vodjem Fidelom Castrom. Vseeno pa so mu na koncu vse oprostili, tako dober nogometaš je bil.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.