Naslovnica Kronika Direkcija poziva občine, naj prijavijo onesnaževalca Pivolskega potoka

Direkcija poziva občine, naj prijavijo onesnaževalca Pivolskega potoka

Avtor: Spletno Uredništvo
V zadnjih dneh so bili na Direkciji za vode RS obveščeni, da so neznanci na območju Pivolskega potoka v občini Hoče-Slivnica navozili približno 200 kubičnih metrov organskega blata in tako onesnažili ves spodnji tok potoka. Storilce še iščejo, čeprav je bilo blato pripeljano z večjimi tovornjaki in najbrž izvira iz ene od komunalnih čistilnih naprav v štajerski regiji.
Direkcija poziva občine, naj prijavijo onesnaževalca Pivolskega potoka

200 kubikov organskega blata sedaj onesnažuje širšo okolico (foto: Direkcija za vode)

Z Direkcije za vode RS so pojasnili, da je bilo organsko blato pripeljano z večjimi tovornjaki in vsuto po v graben, po katerem teče Pivolski potok. Nato se je blato s pomočjo  vodnega toka razširilo po strugi in tako onesnažilo Pivolski potok več kot kilometer naprej. Tako so bile onesnažene tudi površine zoološkega naravnega spomenika Pivola, Botaničnega vrta v Pivoli in tudi Hočki potok, ki se izliva v kanal Hidroelektrarne Zlatoličje.

Še malce bolj neverno je dejstvo, da so bila s tem ogrožena tudi lokalna zajetja pitne vode, saj se območje onesnaženja nahaja na zaščitenem vodovarstvenem območju. »Nelegalno odloženo organsko blato v občutljivo naravno okolje je nedopusten in nesprejemljiv poseg, saj je bil izveden z namenom okoriščanja na račun okolja, onesnažene so površinske vode in ogrožena podtalnica ter zajetja pitne vode, na širšem območju je prisoten moteč, neprijeten vonj.

Govorimo lahko o ekološkem kriminalu, ki ga je potrebno že v kali zatreti, povzročitelja pa izslediti in ustrezno kaznovati,« so zapisali v sporočilu za javnost Direkcije za vode RS. Pristojne službe so že odvzele vzorce odloženega blata in onesnažene vode. Preverili pa bodo tudi morebitno podobnost z blatom, ki so ga pred enim mesecem ilegalno odložili iz komunalne čistilne naprave na območju Dramelj v občini Šentjur.

Direkcija je zato pozvala vse lokalno prebivalstvo, ki bi karkoli vedelo o storilcih, naj nemudoma pokliče – policijo. Inšpektorata za okolje in prostor sploh niso omenili, še bolj zanimivo pa je dejstvo, da so k prijavi storilcev posebej pozvali občine. Slednje naj ki bi kot izvajalke obvezne gospodarske javne službe za odvajanja in čiščenja odpadnih voda najbolje poznale razmere na čistilnih napravah na svojem teritoriju.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.