Naslovnica Gospodarstvo Nov ladjar in druge poslovne novosti v Luki Koper

Nov ladjar in druge poslovne novosti v Luki Koper

Avtor: Spletno Uredništvo
V edinem slovenskem tovornem pristanišču Luki Koper se je v zadnjem mesecu zvrstilo kar nekaj novosti. Tako v Luko Koper prihaja nov ladjar z novimi povezavami, nadaljujejo se širitvena dela, med novostmi pa so tudi podrobnosti o pretovoru dveh pomembnih strank.
Nalaganje na Madžarskem zgrajenih potniških vagonov v egipčanskih barvah (foto: M. Dominko/Luka Koper FB)

Pred dnevi so tako v Luki Koper d.o.o. najavili, da v pristanišče prihaja nov ladjar Ignazio Messina oz. podjetje Messina Line. Ladjar iz najpomembnejšega italijanskega pristaniškega mesta Genova, ki prav letos praznuje izjemnih 100 let obstoja podjetja, bo tedensko povezoval Koper z najpomembnejšimi pristanišči vzhodne in južne Afrike, Bližnjega vzhoda in Indije, prevažal pa bo vse vrste RO-RO in projektnega tovora.

»Preko pristanišča v Aleksandriji bo linija povezovala več pristanišč iz omenjenih regij: Abu Dhabi, Aqaba, Bahrain, Cape Town, Dammam, Dar Es Salaam, Durban, Hamad, Hazira, Jebbel Ali, Jeddah, Maputo, Mogadishu, Mombasa, Mundra, Nhava Sheva, Port Sudan, Sohar in Umm Qasr. Kontakt za več informacij je agent: NEPTUNE International Shipping d. o. o.,« so oznanili na spletnem mestu Luke Koper.

Novembra so v Luki zaključili zabijanje 770 jeklenih pilotov, katerih povprečna dolžina je bila kar 65 metrov in sedaj nadaljujejo z urejanjem novih skladiščnih površin. Glede pretovora (in glede vseslovenskega pomena izgradnje Drugega tira) so spomnili, da se je izvoz družbe Gorenje d.o.o. po odprtju nove tovarne v Velenju prek koprske Luke v zadnjem letu povečal za 100 %, medtem ko v Velenje prek Luke Koper prihajajo najrazličnejši materiali, komponente in polizdelki.

Nato so spomnili, da bo do leta 2023 bo z Madžarske v egiptovsko pristanišče Aleksandrijo iz Kopra odpotovalo prvih 650 potniških vagonov. Egipt je namreč za modernizacijo vlakovnega potniškega prometa na Madžarskem letos naročil izdelavo kar 1300 novih potniških vagonov. Novi vagoni se kar v vlakovni kompoziciji pripeljejo prav do ladje, na katero jih nato naložijo dvigala, prve pošiljke pa so iz Kopra že odpremili v Egipt.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.