Naslovnica Gospodarstvo Nov korak proti prehodu na alternativna goriva v prometu

Nov korak proti prehodu na alternativna goriva v prometu

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada RS je sprejela predlog besedila za nov ‘Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanju prehoda na alternativna goriva v prometu’. Predlog se tiče treh energentov – elektrike, zemeljskega plina in vodika.
Nov korak proti prehodu na alternativna goriva v prometu

Nov zakon postavlja pravne in tehnične temelje za celo vrsto področij (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) so pojasnili, da želijo z ‘Zakonom o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanju prehoda na alternativna goriva v prometu’ postaviti pravne temelje za razvoj in varno uporabo infrastrukture za alternativna goriva v prometu. Zakon je posvečen cestnemu, zračnemu in pomorskemu prometu, velja pa za tri vrste energentov – električno energijo, vodik in zemeljski plin.

Nova zakonodaja bo opazno pripomogla k razvoju področja in pozitivno vplivala na primerljivost Slovenije z drugimi državami članicami EU, še zlasti glede elektromobilnosti. Prometni sektor je namreč eden največjih onesnaževalcev in povzročiteljev emisij toplogrednih plinov, obenem pa prispeva znaten delež h končni rabi energije, Slovenija (33% emisij iz prometa) pa na tem področju odstopa od povprečja EU (25 %.

»Trenutni delež vozil na alternativna goriva (elektrika, vodik, stisnjen in utekočinjen zemeljski plin, utekočinjen naftni plin) v celotnem voznem parku registriranih vozil je še vedno zelo majhen. V letu 2021 je znašal 1,3 % (od tega je delež električnih vozil le 0,53 %). Ta podatek kaže, da bo za znižanje emisij in prestrukturiranje voznega parka v prihodnje potreben velik napor,« so še pojasnili z MOPE.

Na ministrstvu predvidevajo, da naj bilo že do leta 2030 ob izvajanju primernih podpornih ukrepov v voznem parku okvirno 59.000 vozil na alternativna goriva (elektrika, vodik, zemeljski plin). Od tega velika večina električnih vozil, okvirno 57.000 (baterijska električna vozila in priključni električni hibridi), za je pa bo seveda do tedaj potrebno zagotoviti tudi ustrezno polnilno in oskrbovalno infrastrukturo.

Ta infrastruktura bo interoperabilna, varna, razpoložljiva, dostopna in preprosta za uporabo. Z zakonom se bodo med drgim uvedle tri temeljne ravni razvoja infrastrukture za alternativna goriva, uredili se bodo tehnične predpise glede polnilne in oskrbovalne infrastrukture, predpisi s področja pametnega polnjenja, navedene so obveze upravljalcev in ponudnikov storitev polnjenja in oskrbovanja ter registracijo polnilnih in oskrbovalnih mest

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.