Naslovnica Gospodarstvo Nov dogovor o naložbah med Evropsko unijo in Kitajsko

Nov dogovor o naložbah med Evropsko unijo in Kitajsko

Avtor: Spletno Uredništvo

EU in Kitajska sta tik pred iztekom lete 2002 načeloma zaključili pogajanja za celovit sporazum o naložbah (CAI). Kitajska se je zavezala k večji ravni dostopa do trga za vlagatelje iz EU kot kdaj koli prej, prvič pa se je strinjala tudi z ambicioznimi določbami o trajnostnem razvoju.

Nov dogovor o naložbah med Evropsko unijo in KitajskoEvropska in med njimi tudi slovenska podjetja so se redno pojavljala na specializiranih kitajskih uvoznih sejmih, a je bilo nato težko poslovati s Kitajci (foto: commons.wikimedia.org/Andrey Filippov)

 

Kot so sporočili z Evropske komisije, se je Kitajska s sprejemom novega dogovora zavezala, da bo zagotovila pravično obravnavo podjetij iz EU, ki bodo lahko končno enakopravno konkurirala na velikanskem kitajskem trgu. “Za evropske vlagatelje bo sporazum zagotovil dostop do kitajskega trga, ki bo našim podjetjem omogočil rast in ustvarjanje delovnih mest. Kitajsko bo zavezal tudi k ambicioznim načelom o trajnosti, preglednosti in nediskriminaciji,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Po novem Kitajska ne bo mogla več prepovedovati dostopa ali uvajati novih diskriminatornih praks, sporazum pa vključuje tudi jamstva, ki bodo evropskim podjetjem olajšala pridobivanje dovoljenj oziroma dokončanje upravnih postopkov. Kitajska se je na področju dela in okolja zavezala, da ne bo zniževala standardov zaščite, da bi pritegnila naložbe, spoštovala svoje mednarodne obveznosti in spodbujala odgovorno poslovno ravnanje svojih podjetij.

Prav tako je Kitajska potrdila, da bo učinkovito izvajala Pariški sporazum o podnebnih spremembah in učinkovito izvajala konvencije Mednarodne organizacije dela (ILO), ki jih je ratificirala. EU se je v pogovorih posvetila tudi mehanizmu za reševanje sporov, cilj EU pa ostaja tudi posodobitev obstoječih dvostranske pogodbe držav članic s Kitajsko. Kar zadeva dostop do trga za podjetja iz EU, je bil poudarek na proizvodnji, najpomembnejšemu sektorju za naložbe EU na Kitajskem.

»Predelovalne dejavnosti predstavljajo več kot polovico celotnih naložb EU – vključno z 28% za avtomobilski sektor in 22% za osnovne materiale. To med drugim vključuje proizvodnjo električnih avtomobilov, kemikalij, telekomunikacijske opreme in zdravstvene opreme,« so pojasnili s Komisije EU. Podobno naj bi se za naložbe iz EU odprli tudi v različnih storitvenih sektorjih, kot so finance, zasebno zdravstveno varstvo, upravljanje z okoljem, storitve v oblaku ter mednarodni pomorski promet in zračni promet.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.