Naslovnica Trendi Niti – domač dokumentarni film o pletenju in kvačkanju

Niti – domač dokumentarni film o pletenju in kvačkanju

Avtor: Spletno Uredništvo

Nov dokumentarni filmi ‘Niti’ govori o kvačkanju in pletenju, nastal je v okviru regionalnega televizijskega programa TV Koper – Capodistria in bo in bo premierno na sporedu na TV Koper, jutri, v sredo 24. aprila 2019, ob 18. uri.

S predpremiero filma ‘Niti’ so opravili kar v studiu TV Koper (foto: TV Koper/Andrej Radin)

 

Ustvarjalci novega slovenskega dokumentranega filma so želeli pokazati, kako nas lahko ‘Niti’ povezujejo, oziroma, kako sta lahko pletenje in kvačkanje družbeno odgovorni dejavnosti, s pomočjo katerih lahko angažirano rokodelstvo po majhnih korakih spreminja svet na bolje. “Pletenje in kvačkanje že dolgo nista le domeni babic in starih tet. V svetu, pa tudi pri nas, imata nove sodobne pristope in družbeno noto.

Od pletenja in kvačkanja za dobrodelne namene, pletenja ali kvačkanja z družbeno odgovornim sporočilom in gverilskega pletenja ali umetniških inštalacij, vse do terapevtskih učinkov, ki jih ima tovrstno ustvarjanje na telo in duha. Znani so učinki, ki jih imata na bolnike s težavami v duševnem zdravju kot oblika delovne terapije, pozitivne učinke pa ima tudi na vse, ki se s tem ukvarjajo, saj jima pravijo sodobna joga,” pravijo na RTV Slovenija.  

Na TV Koper pravijo, da ne gre le spodbujanje že skoraj pozabljenih veščin naših babic, čeprav slednje spet pridobivajo na veljavi. Tudi v Sloveniji nastaja vse več društev, kjer starejši učijo mlade pletenja in kvačkanja. Obstajajo pa tudi pobude, da bi ročna dela znova uvedli kot predmet v osnovnih šolah, saj otroci izgubljajo motorične spretnosti. Poleg tega pretirano igranje spletnih igric in nenehno dopisovanje povzročata zdravstvene težave, zato je vsaka druga aktivnost doborodšla.

»Kvačkane in pletene izdelke v današnjem času izdelujemo za zelo drugačne namene, kot so jih izdelovale naše mame, babice in tete v preteklosti. A najbolj pomembno je, da jih ustvarjamo in da jih ustvarjamo za druge, saj se s tem povezujemo med seboj, pa tudi povezujemo preteklost s prihodnostjo, ko izdelujemo tradicionalne izdelke za sodobne namene,« je dejala Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica UPE Regionalni televizijski program TV Koper. 

Glavni namen in osrednje sporočilo dokumentarca, ki so ga snemali na Primorskem, v Škofji Loki, Mariboru, Majšperku in Ljubljani je, da tovrstno ustvarjanje bogati. “Gre za hitro razvijajoči se trend zadnjih let, ki se tudi pri nas vse bolj razrašča, saj v poplavi instant izdelkov ročno narejeni izdelki v sebi nosijo poseben pečat. V svetu masovne proizvodnje lokalno, unikatno, ročno narejeno znova dobiva svojo veljavo,” so še zapisali v sporočilu SOJ RTV Slovenija. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.