Naslovnica Kronika Nesreča ali požig Mozirske koče na Golteh

Nesreča ali požig Mozirske koče na Golteh

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveza Slovenije je včeraj doživela novo nezgodo in sicer je v požaru skoraj popolnoma zgorela Mozirsko koča na Golteh. Vzrok požara še ni znan, pogorišče pa še preiskujejo kriminalisti. Nazadnje je na podoben način novembra leta 2019 nedaleč stran zgorel Frischaufov dom na Okrešlju nad Logarsko dolino.
Od Mozirske koče na Golteh ni ostalo prav veliko (foto: Planinska zveza Slovenije)

S Planinske zveze Slovenije so pojasnili, da so na Upravi RS za zaščito in reševanje včeraj ob 19.27 prejeli klic osebe iz Mozirja, da je na Golteh gori. Mozirski gasilci so takoj sprožili alarm, obvestili še pet sosednjih gasilskih društev in nato je pri intervenciji sodelovalo 88 gasilcev s kar 16 vozili. Zaradi poledenele ceste in strmega pobočja je bil dostop otežen, ko so se gasilci le prebili do Mozirske koče v plamenih, pa je bilo že prepozno.

»Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo. Koča je v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič in vem, da bo še enkrat tukaj nekje stala nova koča,« je bil žalosten, a odločen predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik

Sicer je prvo Mozirsko kočo na Golteh zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla 5. oktobra 1896. Koča je prvič zgorela med drugo svetovno vojno in drugič v gozdnem požaru julija 1950. Mozirski planinci so v zadnjih letih obnovili notranjost koče, izvedli energetsko sanacijo objekta in uredili leseno fasado. Po prenovi je bilo v dveh gostinskih prostorih na voljo 70 sedežev in v sobah 57 ležišč.

»Zaradi ukrepov omejitve širjenja koronavirusa je bila koča zaprta, njena najemnica Alenka Vetrih jo je redno obiskovala in urejala. Nazadnje je bila v njej v torek in po njenih besedah je bilo vse videti v normalnem stanju,« so še dodali s PZS. Do konca policijske preiskave lahko le ugibamo, če morda ni bil na delu požigalec. Nazadnje je namreč na podoben način novembra leta 2019 zgorel Frischaufov dom na Okrešlju nad Logarsko dolino.

Ta požar se je zgodil le približno 25 kilometrov v zračni črti od včerajšnjega požara. Po drugi strani je prav tako morda šlo za dejansko nesrečo, saj požari v planinskih kočah niso redkost. V PZS se zavedajo težav s požarno varnostjo v kočah in zato so lani v sodelovanju z zavarovalnico Triglav med 52 planinskih koč po Sloveniji razdelili 152 protipožarnih ampul.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.