Naslovnica Kronika Našli so dve nezakoniti čezmejni pošiljki nevarnih odpadkov

Našli so dve nezakoniti čezmejni pošiljki nevarnih odpadkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je objavil rezultate oktobrske akcije DEMETER VII. V tej akciji so preverjali čezmejno pošiljanje nevarnih odpadkov, aktivnosti pa so po vsem svetu potekale pod okriljem Svetovne carinske organizacije ter v sodelovanju drugih državnih organov in služb.
Slovenski inšpektor med pregledovanjem pošiljk odpadnega železa (foto: Inšpektorat RS za okolje in prostor)

Prejšnji mesec je v Sloveniji, Evropski uniji in drugje po svetu potekala skupna akcija ‘DEMETER VII‘. V sklopu akcije so pod okriljem Svetovne carinske organizacije carinske službe in ostali sorodni organi ves mesec oktober preverjali morebitno nezakonito čezmejno pošiljanje nevarnih odpadkov. Predvsem so se posvetili seznamu snovi, ki jih kot nevarne označuje Baselska konvencije, ter tistim z Montrealskega protokola o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč.

Na območju Slovenije so v akciji sodelovali Inšpektorat RS za okolje in prostor – Inšpekcija za okolje in naravo, Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) in slovenska Policija, ki so oktobra opravili deset skupnih akcij nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov. » Skupno je bilo pregledanih 146 pošiljk odpadkov, ki so se pošiljale preko meja, opravljenih je bilo 57 fizičnih pregledov in 89 dokumentarnih pregledov.

V sklopu skupnih akcij nadzora je bila odkrita nezakonita pošiljka odpadkov in sicer pošiljka odpadnega aluminija iz Slovenije v Italijo. Primer je bil odstopljen v reševanje kriminalistični policiji. Med nadzorom cestnega prometa so predstavniki mobilne ekipe FURS odkrili še eno nezakonito pošiljko in sicer odpadnega železa iz Avstrije v Slovenijo,« so sporočili z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor.

Sicer so med akcijo zaradi dodatnega preverjanja zadržali še nekaj pošiljk, a so bile po predložitvi zahtevanih podatkov in dokumentacije nato vseeno spuščene čez mejo. Operacija DEMETER VII je nadaljevanje zelo uspešne lanske operacije DEMETER VI, v kateri je sodelovalo 73 carinskih uprav in različnih mednarodnih organizacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.