Naslovnica Gospodarstvo Končno se obetajo novosti glede minimalnih plač

Končno se obetajo novosti glede minimalnih plač

Avtor: Spletno Uredništvo
Za mnoge najvažnejša gospodarska novica tedna je prišla iz Bruslja, kjer so poslanci Evropskega parlamenta pri Odboru za zaposlovanje in socialne zadeve potrdili osnutek zakona o uveljavitvi sistema minimalnih plač v EU. Z novostmi želijo končno zagotoviti dostojen življenjski standard za vse evropske delavce in njihove družine.
Novosti o minimalni plači naj bi veljale za vse delavce v EU (foto: Bicanski/pixinio.com)

Poslanci Evropskega parlamenta iz Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve so z glasovanjem potrdili zahteve po novih prepisih glede minimalnih plač v EU. Višine minimalnih plač bi po novem zakonsko določili ali pa delavcem omogočili, da se pogajajo o svojih plačah. Nova zakonodaja naj bi veljala za vse državljane držav članic EU, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi ali drugače urejeno delovno razmerje.

Pri tem pa bodo morali nove predpise uskladiti s pooblastili različnih državnih organov in upoštevati avtonomijo socialnih partnerjev pri dogovarjanju glede plač, kar se iz države v državo EU lahko močno razlikuje. »V EU ima 21 od 27 držav zakonsko določeno minimalno plačo, v ostalih šestih (Avstrija, Ciper, Danska, Finska, Italija in Švedska) pa se višine plač določajo s kolektivnimi pogajanji.

 Izraženo v evrih, se mesečne minimalne plače po EU zelo razlikujejo, in sicer od 332 EUR v Bolgariji do 2202 EUR v Luksemburgu (podatki Eurostata za leto 2021). Države članice, v katerih je minimalna plača zaščitena izključno s kolektivnimi pogodbami, ne bodo dolžne uvesti zakonsko določenih plač ali narediti teh sporazumov splošno uporabnih,« so med drugim pojasnili s Parlamenta EU.

Preden se bodo pričela pogajanja s Svetom EU o končni obliki nove zakonodaje, bo treba tekst še potrditi na plenarnem zasedanju, ki bo od 22. do 25. novembra na vrsti v Strasbourgu. S napovedanimi zakonskimi novostmi želijo poslanci Evropskega Parlamenta končno zagotoviti dostojen življenjski standard za vse evropske delavce in tudi za vse njihove družine. Zgodba se namreč vleče že predolgo.

Pravica do ustrezne minimalne plače je namreč omenjena v načelu 6 Evropskega stebra socialnih pravic, o katerem so se že novembra 2017 skupaj dogovorili Evropski parlament, Svet EU v imenu vseh držav članic in Evropska komisija. Minila so torej že 4 leta, ne da bi se kaj spremenilo, kar zelo jasno kaže na najbrž največjo hibo delovanja EU – izjemno počasnost pri uveljavljanju zakonskih novosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.