Naslovnica Slovenija Nadgradnja železnice na relaciji Celje-Zidani most se bliža h koncu

Nadgradnja železnice na relaciji Celje-Zidani most se bliža h koncu

Avtor: Spletno Uredništvo

Direkcija za infrastrukturo je pred tremi tedni zaključila z nadgradnjo železniških odsekov Rimske Toplice–Laško in Laško–Celje. Vrednost teh del je vključno z ureditvijo izvennivojskega križanja znašala 53,6 milijona evrov. Ta prenova sodi v okvir projekta ‘Nadgradnja železniške proge Zidani Most-Celje’, katerega skupna vrednost znaša 282,4 milijona evrov in se bo predvidoma v celoti zaključil do konca leta.

Nadgradnja železnice na relaciji Celje Zidani most se bliža h koncuNajbrž tudi ta prenova zamuja za kakšno desetletje, toda bolje pozno, kot nikoli (foto: Benjamin Bogovič)

 

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je pojasnila, da je bilo v tej fazi prenove, ki se je pričela že sredi leta 2018, zamenjanih 27,2 kilometrov tirov, 29,5 kilometrov vozne mreže, saniranih je bilo 7 mostov, 4 podhodi, 10 podvozov, 1 nadvoz, 26 podpornih oz. opornih zidov ter 32 prepustov. Poleg tega je bilo v kraju Marija Gradec na odseku Rimske Toplice–Laško zgrajeno novo izvennivojsko križanje, v sklopu izgradnje tega križanja in povezovalnih cest pa sta bila ukinjena dva nivojska prehoda in zgrajena dva mostova.

Na odseku Laško–Celje je bil zgrajen tudi novi podhod za pešce in kolesarje, skupna vrednost te faze projekta oziroma nadgradnje na odsekih Rimske Toplice–Laško in Laško–Celje pa je znašala 53,6 milijona evrov. Trenutno je v teku še nadgradnja odseka Zidani Most–Rimske Toplice vključno s postajo Rimske Toplice ter izgradnjo izennivojskega križanja v Rimskih Toplicah. Ta dela naj bi bila zaključena do meseca oktobra.

Že do maja letos pa bo predvidoma zaključena tudi postavitev protihrupnih ograj na celotnem odseku proge Zidani Most–Celje. Sicer skupna vrednost projekta nadgradnje železniške proge na relaciji Zidani Most–Celje znaša 282,4 milijonov evrov, od tega bo projekt sofinanciran z EU sredstev iz IPE kohezijske ovojnice v višini 90,6 mio evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.