Naslovnica Svet & EU Na vrhu obrambnih ministrov EU vse po načrtih

Na vrhu obrambnih ministrov EU vse po načrtih

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenski minister za obrambo Karl Erjavec se skupaj s kolegi obrambnimi ministri iz ostalih držav EU včeraj v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve. Govora je bilo o doslej opravljenem s strani obrambno-varnostnih struktur EU in o načrtih za prihodnost. Sicer se v EU vse bolj krepi zavedanje, da mora Evropa na globalni ravni narediti več za zaščito svojih gospodarsko-političnih interesov in svoje varnosti.

Na vrhu obrambnih ministrov EU vse po načrtihSlovenija, Avstrija, Madržarska in Hrvaška bodo sodelovale pri zaznavanju jedrskih, radioloških, kemičnih in bioloških groženj (foto: gov.si)

 

Pred zasedanjem Sveta za zunanje zadeve v formatu ministrov za obrambo EU je bil na vrsti sestanek Usmerjevalnega odbora Evropske obrambne agencije (EDA). Obrambni ministri so pregledali potek priprave Usklajenega letnega pregleda obrambe (CARD), kateri predstavlja podlago za krepitev sodelovanja med državami članicami. Sprejeli so predlagani proračun EDA za leto 2020, spremenjen kadrovski načrt agencije in triletni programski okvir agencije.

Ob robu Usmerjevalnega odbora EDA so obrambni ministri Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije podpisali Programski dogovor za projekt Jedrsko-radiološko-kemično-biološkega (JRKB) nadzora kot storitev (CBRN Saas). Namen tega projekta je vzpostaviti tehnološki demonstrator – z brezpilotnimi sistemi na daljavo bo na določeno območje možno dostaviti senzorje, ki bodo zaznavali JRKBO-grožnje. Zmogljivost bo lahko uporabljena v času miru in izrednih razmer ter tako za vojaške kot tudi civilne namene.

Sledil je prvi del zasedanja Sveta za zunanje zadeve v formatu ministrov za obrambo, ker je bilo govora o tem, kako bolje povezati dosedanje pobude na obrambnem področju, med njimi uskladitev načrtovanja Stalnega strukturnega sodelovanja (PESCO) in Evropskega obrambnega sklada. Nato je bilo govora o operacijah in misijah s poudarkom na afriški saharski regiji, v zadnjem, tretjem delu zasedanja pa še o sodelovanju med EU in Natom, oziroma malce natančneje o političnem dialogu, vojaški mobilnosti ter skupnih vajah EU in Nata.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.